Нові успіхи селекціонерів Навчально-виробничого підрозділу із селекції та насінництва

Протягом довготривалого періоду для створення сортів озимої пшениці селекціонери використовували в технології селекційного процесу нові методи, підходи, напрями, застосовуючи еколого-генетичний підхід і математичне моделювання. У процесі створення сорту постійно оцінюється матеріал за адаптивними властивостями з використанням контрольованого середовища, за морозо- і зимостійкістю, потенціал урожайності за строками сівби, проходження фаз органогенезу в стресових умовах середовища, рівень формування якості зерна з використанням білкових маркерів ДНК. Проводиться добір збалансованих генотипів за головними ознаками продуктивності з використанням кластерного аналізу та оцінка селекційного матеріалу за молекулярно-генетичними маркерами ДНК.

У зв’язку зі змінами клімату та недостатньою вологозабезпеченістю посівів озимої пшениці в осінній і весняно-літній періоди виникає необхідність створювати високоврожайні та ультраскоростиглі сорти пшениці озимої, які могли б формувати високий урожай завдяки зимовим запасам вологи і легко переносити фази органогенезу з осіннього на весняний період.

Співробітники Навчально-виробничого підрозділу із селекції та насінництва, використовуючи селекційні індекси та маркерні ознаки, з великого різноманіття селекційного матеріалу на фоні контрольованого середовища виокремили селекційну лінію № 4122 з комбінації схрещування сортів пшениці озимої № 6687-7×Редут (Донецька 46×Леля). Ця лінія пройшла весь шлях випробування в умовах селекційного процесу і була передана до Державного сортовипробування під назвою Оржиця нова (автори сорту: д. с.-г. н. Тищенко В. М., к. б. н. Баташова М. Є., Котелевський Ю. О., Гусенкова О. В.).

Селекційна лінія № 4122 – ультраскоростигла, дозріває на 6–10 днів раніше, ніж сорт стандарт Левада.

Залежно від року вирощування, погодних умов і строків сівби селекційна лінія пшениці озимої № 4122 (Оржиця нова) формує урожайність від 52,5 до 84,2 ц/га, висота рослини сягає від 70,0 до 90,0 см, довжина колоса становить 8,0–11,1 см. У колосі формується від 17 до 21 шт. колосків, маса колоса – від 2,4 до 3,5 г. Маса зерна з колоса становить 1,9–2,6 г, кількість зерен – від 50 до 67 шт., маса 1000 зерен становить 40,0–53,5 г. Уміст білка в зерні становить 13,0–14,6 %, а клейковини – 25,5–32,7 %. За результатами зимостійкості має подовжений період яровизації та підвищену чутливість до фотоперіоду. За даними Інституту рослинництва ім. В. Я. Юр’єва, селекційна лінія показала морозостійкість на рівні 7 балів за 9-баловою шкалою.

За даними Інституту захисту рослин НААН (Козуб Н. О., Созінов І. О.), у селекційній лінії № 4122 (Оржиця нова) виявлено пшенично-житню транслокацію 1BL.1RS з відповідними генами стійкості до збудників хвороб Pm8, Sr31, Lr26, Yr9. Із 2019 року селекційна лінія № 4122 проходить державне сортовипробування. У 2020 році сорт Оржиця нова внесено до Державного реєстру сортів рослин України.

Патент на сорт рослин ОРЖИЦЯ НОВА

Свідоцтво на сорт рослин ОРЖИЦЯ НОВА

 

 

 

Аудиторія: 

Діяльність: