Міжкафедральній науково-дослідній лабораторії «Субкритичні технології в харчових виробництвах» - 4 роки

Міжкафедральна НДЛ «Субкритичні технології в харчових виробництвах» була створена за рішення Вченої ради університету на затверджена наказом ректора ПДАУ. Лабораторія працює вже 4 роки і саме час підвести попередні результати. Що вже зроблено та які плани стоять попереду.
В лабораторії виконується розділ кафедральної теми «Інноваційні та ресурсозберігаючі технології харчових виробництв» (№ ДР 0115U006745).
На базі НДЛ виконуються дисертаційні роботи доктора філософії за спеціальністю харчові технології: «Удосконалення технології пшеничного хліба з використанням екстракту лушпиння цибулі» та «Процес екстрагування субкритичною водою цільових компонентів з відходів переробки сої». Аспірантка Олена Ковальчук, яка виконує дослідження саме за другою темою, навчається в аспірантурі ДБУ за цільовим замовленням ПДАУ.
Було організовано та проведено Всеукраїнський семінар «Субкритична екстракція як складова харчових технологій», у роботі якого прийняли участь науковці багатьох університетів України.
Результати досліджень були опубліковані у 2-х статтях наукових видань, що індексуються базою Scopus; 4-х статтях у фахових виданнях категорії Б.
За результатами досліджень було зроблено 20 доповідей на Міжнародних конференціях з публікацією тез доповідей, на 9 ти Всеукраїнських конференціях та конференціях ПДАУ. Подано 2 заявки на патенти на корисну модель.
У НДЛ проводять дослідження учасники наукового гуртку кафедри харчових технологій. Студентами опубліковано 5 доповідей без викладача на міжнародних студентських конференціях.
Було розроблено навчальну дисципліну «Субкритичні технології у харчових виробництвах», яку магістри спеціальності «Харчові технології» вдало опановують.
10. В рамках договору про співпрацю між ПДАУ та Державним торгово-економічним університетом (м. Київ), за Програмою академічної мобільності магістр ДТЕУ Завертаний Є. О., спец. 181 «Харчові технології», обрав у ПДАУ дисципліну «Субкритичні технології у харчових виробництвах», успішно її опанував та за результатами досліджень, які були проведені в НДЛ ПДАУ ним було подано заявку на патент та зроблено доповіді на 3-х міжнародних конференціях.
Підготовлено та захищено 16 кваліфікаційних робіт бакалаврами та магістрами ПДАУ.
Враховуючи спільну з НДЛ наукову тематику було підписано Договір про наукову співпрацю з Русенським університетом «Ангел Канчев» (Болгарія, м. Разград), який успішно працює. Аналогічні договори про співпрацю були підписані з Національним університетом харчових технологій (м. Київ), Державним біотехнологічним університетом (и. Харків), Державним торгово-економічним університетом (м. Київ).
Експертами, які проводили акредитацію магістрів за спец. 181 Харчові технології» зроблено позитивний акцент на наявність НДЛ та її роль у освітньому процесі.
З метою поширення інформації та популяризації діяльності НДЛ було виготовлено та представлено у YouTube та на сайті університету відеороліки «Вступ до субкритичних технологій» та «Всеукраїнський семінар Субкритична екстракція як складова харчових технологій». НДЛ постійно використовується при проведенні профорієнтаційної роботи, екскурсії для представників коледжів та інших навчальних закладів. В лабораторії проходять навчальну, науково-дослідну та переддипломну практики здобувачі, напрям наукової роботи яких співпадає з тематикою досліджень у НДЛ. Інформація про діяльність НДЛ було висвітлено у 10 сюжетах на сайтах кафедри, факультету ТТП та університету.
Узагальнюючи вищенаведене можна стверджувати, що НДЛ «Субкритичні технології в харчових виробництвах» є структурним підрозділом ПДАУ, який проводить сучасні наукові дослідження, впливає на освітній процес при підготовці здобувачів за спеціальністю Харчові технології» та сприяє підвищенню статусу ПДАУ серед споріднених університетів технологічного спрямування.