Круглий стіл «Проблеми землеробства в умовах глобального потепління»

Нещодавно на кафедрі землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова відбувся круглий стіл «Проблеми землеробства в умовах глобального потепління», який був організований в на базі СБК «Радянський» Кобеляцького району, яке розташоване у найпівденнішій локації нашої області.

Відбулася плідна, відверта зустріч з керівником господарства, заслуженим працівником сільського господарства України, почесним професором Полтавської державної аграрної академії Миколою Івановичем Андрієнко. Разом з ним були оглянуті посіви основних сільськогосподарських культур, обговорені основні досягнення та проблеми сучасного господарювання за умов несприятливих погодних умов. Було зазначено, що в зв’язку з тим, що господарство розташоване на півдні області, основним лімітуючим фактором є волога (опади). Крім того, значна кількість земель збіднена на гумус, засолена і потребує регулярних меліоративних заходів.

Микола Андрієнко звернув увагу на значний потенціал сортів пшениці озимої селекції Полтавської державної аграрної академії, які переважно сіють у господарстві. СБК «Радянський» також активно займаються гібридною кукурудзою, вирощують соняшник, озимий ріпак, багаторічні трави, жито озиме, нішеві культури. 

В обговоренні прийняли участь агрономи господарства - випускники агрономічного факультету нашого закладу - Юрій Андрієнко та Олександр Слюсар. Вони зазначили, що незважаючи на хорошу теоретичну підготовку, випускникам в перші два-три роки необхідно активно вивчати виробничий процес, щоб навчитися вірно приймати управлінські рішення.

Доктор с.-г. наук, завідувач кафедри рослинництва Володимир Гангур зазначив, що в умовах сьогодення велике значення в господарстві мають сівозміни з кроткою ротацією. Великий «плюс», що в господарстві є тваринництво, це забезпечує регулярне внесення гною. Позитивним є вирощування бобових культур: люцерни, гороху.  

Питання органічного землеробства, підвищення родючості ґрунтів, збереження вологи в ґрунті в умовах глобального потепління підняв професор кафедри Микола Опара.

Учасники круглого столу ознайомилися з роботою аграрного підприємства «Фітоком», де його керівник Ігор Корнєв розповів про органічну технологію вирощування лікарських рослин, зокрема ехінацеї, валеріани, волошки синьої, побували на виробничих посівах цих рослин.

Доктор с.-г. наук, завідувач кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова Сергій Поспєлов зауважив, що в СБК «Радянський» зосереджені найбільші площі ехінацеї в Європі. Цією культурою вже займаються більше 20 років, і завдяки плідній сумісній праці науковців кафедри та господарства відпрацьована технологія вирощування, збирання та використання ехінацеї.

В проведенні круглого столу взяли участь, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри Сергій Поспєлов, доктор с.-г. наук, професор, завідувач кафедри рослинництва Володимир Гангур, кандидат с.-г наук, професор Микола Опара, кандидат с.-г. наук, доцент Олена Гордєєва, кандидат с.-г. наук, доцент Олег Міщенко, кандидат с.-г. наук, ст. викладач Роман Олепір, кандидат  с.-г  наук, доцент Сергій Тараненко, ст. лаборант Оксана Калашнік.

Як стейкхолдери освітньо-професійних програм спеціальності 201 Агрономія та освітньо-наукової програми спеціальності 201 Агрономія  Микола Андрієнко та Ігор Корнєв звернули увагу на якість підготовки майбутніх фахівців, зростання ролі виробничої практики. Вони зауважили, що в господарствах є прекрасні умови для опанування технологічних процесів вирощування зернових, просапних культур, лікарських рослин, але здобувачів вищої освіти приїжджає на практику недостатньо.

Відбулася зацікавлена відверта дискусія, від якої і керівництво господарства, і викладачі академії одержали велике задоволення.

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: