Гостьова лекція на тему «Використання біотехнології у судовій експертизі»

Воєнний час вносить свої корективи у навчальний процес і спонукає використовувати нові методи і підходи. І навіть оголошена тривога у зв’язку з ракетною небезпекою не стала на заваді студентам на шляху здобуття знань, тим більше, що укриття Університету оснащено усіма необхідними засобами.
13 вересня 2023 року в рамках вивчення здобувачами вищої освіти ступеня  бакалавра факультету технологій тваринництва та продовольства навчальної дисципліни «Біотехнологія» відбулася гостьова лекція на тему «Використання біотехнології у судовій експертизі», яку провела судова експертка, завідувачка сектора біологічних досліджень і обліку Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України Олена Канюка.
Під час зустрічі обговорювалися питання використання біотехнологічних розробок у судовій експертизі, зокрема моноклональних антитіл на прикладі антисироватки проти білків сироватки крові людини та тварин, для встановлення видової належності крові у кримінальних провадженнях цоліклонів, для судово-медичних цілей, визначення групи крові за системою АВО, дослідження об’єктів тваринного походження, таких як кров, слина, волосся, за допомогою біотехнологічних методів. Було детально розглянуто поняття молекулярно-генетичної експертизи в криміналістиці, об’єкти молекулярно-генетичної експертизи, переваги методу ДНК-аналізу над традиційними методами дослідження, тест-системами, які часто використовуються в системі генетичних лабораторій НДЕКЦ, принцип роботи системи Rapid HIT ID, що використовується безпосередньо у секторі біологічних досліджень і обліку Полтавського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України. Наголошувалося на важливості молекулярно-генетичної експертизи під час російсько-української війни для підтвердження родинних зв'язків.

   

Лекцію, розпочату в аудиторії, через оголошену тривогу довелося продовжувати в укритті Університету. Після закінчення тривоги студенти виявили бажання продовжити зустріч на свіжому повітрі, тож уся група перемістилась у студентський парк, де було розгорнуто цікаву дискусію щодо реальних життєвих ситуацій, пов’язаних із хибно визначеною груповою приналежністю крові та підтвердженням батьківства.

   

   

   

   

Отже, частина лекції була проведена у кращих традиціях видатного українського педагога Василя Сухомлинського – єднання з природою, що значно сприяло взаємодії лектора і студентів!