Формування загальних компетентностей як складова підготовки зі спеціальності «Публічне управління та адміністрування»

У сучасній системі освіти акцент зміщений зі змісту навчання на результат. Увага має бути зосереджена як на тих результатах, які пов’язані з конкретними професійними дисциплінами, так і на проєктуванні роботи зі свідомістю людини та процесами розвитку її особистості.

Формування загальних компетенцій здобувачів вищої освіти є частиною освітніх результатів, зокрема і за спеціальністю «281 Публічне управління та адміністрування». Воно забезпечується також і шляхом правильного вибору індивідуальної траєкторії освіти. Кожен здобувач вищої освіти за спеціальністю «281 Публічне управління та адміністрування» отримує широкі можливості для свого подальшого розвитку, оскільки 25 % освітніх компонентів освітніх програм формуються за його власним вибором. Це сприяє задоволенню освітніх і професійних потреб студентів, підвищує їх конкурентоспроможність і затребуваність на ринку праці, сприяє їх академічній мобільності, особистим інтересам.

Так, здобувачі вищої освіти ОПП «Місцеве самоврядування» (рік набору – 2019) на другий рік навчання мали змогу визначитись із двома вибірковими навчальними дисциплінами з переліку 26 міжфакультетських. Дві з них, «Основи медіаграмотності» (провідний викладач Ольга Сердюк) і «Загальна конфліктологія» (провідний викладач Ірина Шупта), забезпечує кафедра публічного управління та адміністрування. Їх обрали 90 здобувачів вищої освіти дванадцяти спеціальностей ПДАА (18 із них – здобувачі ОПП «Місцеве самоврядування»). Загальні компетентності, що надають ці навчальні дисципліни, мають забезпечити успішне особистісне та соціальне функціонування фахівців, що важливо для їх майбутньої професійної діяльності.

Кафедра публічного управління та адміністрування активно працює над оновленням параметрів освітнього процесу при викладанні вибіркових дисциплін. 24 вересня 2020 року у форматі спільного практичного заняття з навчальних дисциплін «Основи медіаграмотності» та «Загальна конфліктологія» відбулася зустріч здобувачів вищої освіти з директором ПП «Полтавський вісник» Оленою Бабенко.

Олена Бабенко як представник групи стейкхолдерів кафедри публічного управління та адміністрування під час зустрічі з групою забезпечення спеціальності неодноразово наголошувала на актуальності сфери соціальних відносин (формування громадянина) як одного з головних цілеутворюючих чинників для системи підготовки зі спеціальності. Під час розмови зі здобувачами вищої освіти вона вкотре зауважила, що базові надпрофесійні компетентності є підґрунтям для формування загальнопрофесійних і спеціально-професійних компетентностей фахівця і дають йому можливість ефективно діяти не лише в професійному середовищі, а і в соціумі загалом.

Насамперед, в процесі підготовки майбутніх фахівців різних спеціальностей варто познайомитися із способами вирішення різноманітних конфліктів, які виникають в суспільстві, закладаючи в їхню свідомість високу відповідальність, духовність і компетентність. Ці важливі завдання вирішуються на заняттях з навчальної дисципліни «Загальна конфліктологія», де студенти отримують необхідні знання про сутність, ознаки, етапи розгортання та засоби попередження конфліктів тощо.

Під час зустрічі з Оленою Бабенко здобувачі вищої освіти дізналися, яку роль та місце посідає конфлікт у діяльності журналіста, як важливо використовувати необхідні знання й технології для виходу з кризових комунікаційних ситуацій на засадах толерантності, діалогу й співробітництва, налагоджувати зв’язки з громадськістю.

Іншою важливою частиною надпрофесійних компетентностей здобувачів вищої освіти є медіаосвіта. Фахівці ЮНЕСКО вважають її частиною прав на самовираження та інформацію, що належать до основних прав та свобод людини. На вивчення закономірностей масової комунікації преси, телебачення, радіо, кіно, відео, комп’ютерно опосередкованого спілкування, інтернету, мобільної телефонії тощо зорієнтована вибіркова навчальна дисципліна «Основи медіаграмотності».

Здобувачі вищої освіти під час бесіди з Оленою Бабенко з’ясували питання створення медіаповідомлень та побудови сучасної газети як різновиду мас-медіа, а також організації випуску газети «Полтавський вісник», яка існує вже 118 років, виходить накладом в 17 тисяч примірників і має захоплюючу стрічку новин.

До речі, засоби масової інформації сьогодні є найбільш значущим оперативним інструментом зв’язків із громадськістю. Оскільки на другому (магістерському) рівні вищої освіти кафедра публічного управління та адміністрування готує фахівців за ОПП Зв’язки з громадськістю зустріч з директором ПП «ПОЛТАВСЬКИЙ ВІСНИК» Оленою Бабенко мала також профорієнтаційну спрямованість.

 

Аудиторія: 

Діяльність: