Дайджест навчальної практики «Вступ до фаху»: тиждень перший

    Озираючись на насичений подіями перший тиждень навчальної практики «Вступ до фаху» здобувачів вищої освіти за ОПП Місцеве самоврядування спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування, ми спробували відповісти на точкові запитання для відтворення картини подій.
    У чому полягає особливість цієї практики?
    Практика проводиться вперше у такому складі, адже Дар’я Коненко, Вікторія Овчаренко, Єлизавета Проценко, Микола Сидьорка та Григорій Ярошенко вступили на навчання за цією спеціальністю в непростий час, який припав на долю випускників загальноосвітніх навчальних закладів воєнного 2022 року. І ось минув рік, протягом якого вони показали достатньо високі показники у навчанні, що підтверджено результатами двох сесій, участі в різноманітних проєктах, заходах формальної, неформальної та інформальної освіти. Нарешті фінальний етап – проходження першої навчальної практики «Вступ до фаху»  (керівниця  практики – Ірина ШУПТА, кандидатка педагогічних наук, доцентка, доцентка кафедри  публічного управління та адміністрування).
     До проведення першого тижня практики залучили таких стейкхолдерів, як:

  • Полтавський аграрно-економічний фаховий коледж;
  • Ботанічний сад Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка;
  • Комунальна установа «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району».

     Яким чином проходили практичні заняття?
    Окрім занять в аудиторії, 22 червня 2023 року студенти завітали з робочим візитом до Полтавського аграрно-економічного фахового коледжу, що входить до структури Полтавського державного аграрного університету. Їхню увагу привернула проблема організації публічних просторів, адже публічні простори — не просто міський благоустрій, тому що стосується не лише дизайну. Важливою складовою є люди, які будуть використовувати цей простір. Вони не пасивні відвідувачі, але й співтворці цього простору та роблять його унікальним. Практикантам надзвичайно поталанило, бо на території коледжу вони зустрілися з майбутніми агрономами, які проходили практику з дендрології. Викладачка люб’язно провела студентам екскурсію територією коледжу, під час якої вони дізналися, що коледж підтримує зв’язок із Науково-дослідним інститутом лісового господарства академії наук України, звідки восени 2013 року було отримано насіння малопоширених у Полтавській області декоративних рослин. А серед замовників унікальних саджанців неодноразово був регіональний ландшафтний парк у Дергачівському районі Харківської області – «Фе́льдман-Екопа́рк». Екскурсовод поділилася проблемами щодо облаштування публічного простору: розташування поблизу коледжу Полтавського обласного наркологічного диспансеру, посадковий матеріал тощо.
      Далі по маршруту дорога привела екскурсантів до Ботанічного саду Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, де вони, придбавши квитки, провели час з користю для душі та плідної роботи мозку в пошуках відповіді на запитання про те, як облаштувати публічний простір. Побачили зачинену криницю і почули нарікання літньої пані: «Передайте педуніверситету, щоб почали дбати про криницю!» Студенти спробували захистити колег: «Мабуть, на те є причини? Зверніть увагу, як багато зроблено! Ботанічний сад працює, квітне і  ціна вхідного квитка 30 грн – досить демократична!»
23 червня 2023 року  також у форматі робочої зустрічі студенти відвідали Комунальну установу «Агенція місцевого розвитку територіальних громад  Полтавського району», очільниця якої Юлія Попова  розповіла про участь у різноманітних проєктах, зокрема в проєктах «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України», що реалізується в рамках програми Європейського Союзу Erasmus; «Організація роботи Центру громадської активності на базі сільської бібліотеки в с. Рунівщина» (заявник – Рунівщинська сільська рада; розробник – КУ «Агенція місцевого розвитку територіальних громад Полтавського району»), що став переможцем; облаштування зони відпочинку на «Острові кохання» в с. Терентіївка (точка збору – «Садиба розваг»); про онлайнові зустрічі зі студентами ННІ економіки, управління, права та ІТ, де пані Юлія ділилася досвідом щодо механізму залучення грантових коштів для реалізації проєктів соціальної дії у сфері екології, культури й туризму, молодіжної політики, економічної інфраструктури. Крім того, Юлія Михайлівна розповіла про свій особистий шлях як у науці, так і в проєктній діяльності, запросила відвідати подальші заходи, які організовує Агенція.
     Що вразило ?
     Готовність стейкхолдерів працювати, творити, облаштовувати, ділитися досвідом, здійснювати підготовку та співпрацювати з нашим університетом навіть у такий непростий час! Такі люди вражають і викликають бажання низько вклонитися їм за їхню благородну працю!

     P. S.
     Попереду другий тиждень навчальної практики, який буде насичений подіями, жвавими дискусіями та практичним досвідом!