Центр впровадження Індустрії 4.0 ПДАУ на європейській арені кластерних організацій

 

29–30 березня в м. Кошице (Словаччина) відбувся дводенний форум, організований Європейською платформою кластерної співпраці (ECCP) від імені Європейської комісії та у партнерстві зі Словацьким інноваційним та енергетичним агентством, Союзом словацьких кластерів, Українським кластерним альянсом (УКА) та Enterprise Europe Network.

Питання ділового партнерства між ЄС та Україною обговорювалися на конференції у рамках традиційного формату ЕССР “Clusters meet Regions”.

 

Представники кластерних організацій зі Словаччини, України, Чехії, Литви, Румунії, Польщі налагоджували нові контакти та знаходили спільні теми для майбутньої співпраці.

Програма форуму була дуже насиченою. Серед спікерів були Прем'єр-міністр Словаччини Едуард Хеґер, Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, представники Європейської комісії, Міністерства економіки Словаччини та України, представники національних кластерних асоціацій Словаччини, України та European Clusters Alliance, заступник Міністра сільського господарства та інші.

За ці два дні відбулися робочі зустрічі, дискусії, підписання меморандумів, започаткування нових партнерських відносин між членами УКА та європейської кластерної спільноти.

 

Від ресурсних центрів УКА у сегментах Innovative ecosystems, Medicine, Engineering-Automation-Machinery, Dual-use і Smart.City було презентовано понад 45 проєктів (https://www.clusters.org.ua/en/future-projects/)

Під час першого дня форуму в рамках роботи круглого столу по Dual-use з 15 розробок від УКА Центр впровадження індустрії 4.0 Полтавського державного аграрного університету представив 3 проєкти, що стосуються технологій подвійного призначення.

 

Перший проєкт – «Development of a system for remote detection of explosive objects and mines» (https://www.clusters.org.ua/en/projects/development-of-a-system-for-remote-detection-of-explosive-objects-and-mines/) реалізують науковці кафедри інформаційних систем та технологій ННІ ЕУПІТ ПДАУ. Сутність пропонованої системи полягає в тому, що для дистанційного пошуку та виявлення вибухонебезпечних предметів і мін використовується нелінійний радар, який встановлюється на дрон, а керуванням ним здійснюється дистанційно. Його принцип дії ґрунтується на опроміненні об'єктів короткими радіочастотними імпульсами та прийманні сигналів-відгуків на інших частотах (другої та третьої гармонік). При цьому нелінійний радар можна використовувати не тільки як окремий сенсор, але і в комбінації з сертифікованим міношукачем. Технічний результат полягає у розширенні номенклатури небезпечних об’єктів, що виявляються, а також у максимальній відмові від спеціально розроблених технічних рішень на користь пристроїв та обладнання серійного виробництва в інтересах підвищення економічної ефективності й надійності процесу пошуку та виявлення вибухонебезпечних предметів і мін. Розробку можна застосовувати як для воєнних цілей – очищення району ведення бойових дій від вибухонебезпечних предметів і мін, так і для агропромислового сектора України – очищення площі агросектора та площі розміщення об’єктів критичної інфраструктури.

Два наступних проєкти є результатом тісної співпраці з представниками бізнесу – ТОВ «Омега Девелопмент» (м. Київ).

Завдяки розробці «Automated air target detection system BALOR» (https://www.clusters.org.ua/en/projects/automated-air-target-detection-system-balor/) є змога підключення будь-яких камер незалежно від виробника, типу камери чи підключення, зокрема онлайн-стрімів, і подальшого надсилання інформації про виявлення військової техніки в месенджери та моніторинговий центр. Її використання доцільне для повітряного захисту периметра військових об’єктів (аеродромів, районів зосередження військ, прикордонних ділянок та інше), аеропортів та об’єктів критичної інфраструктури, а також для використання в агросекторі.

У розробці «KALI оn-board automated system for ground target determination» (https://www.clusters.org.ua/en/projects/kali-%d0%ben-board-automated-system-for-ground-target-determination/) використані технології штучного інтелекту для оброблення інформації з камер, розміщених на БПЛА, для подальшої фіксації, класифікації та стеження за наземними цілями. Система направлена на забезпечення військ розвідувальною інформацією про виявлені наземні цілі, її можна використовувати для проведення моніторингу та визначення стану мобільних об’єктів логістичної сфери.

Усі три проєкти можуть слугувати підвищенню обороноздатності держави, захисту об’єктів критичної інфраструктури, відновленню територій, постраждалих під час ведення бойових дій, а також сприятимуть збереженню та розвитку агропромислової галузі України. Круглий стіл проходив у гібридному форматі, тож, крім спікерів у Словаччині, до заходу долучилися і представники Центру впровадження Індустрії 4.0 ПДАУ та безпосередньо автори цих розробок – керівник центру Володимир Муравльов, завідувач кафедри інформаційних систем та технологій Юрій Уткін, доценти цієї кафедри Ігор Слюсар і Мирослав Рябий, професорка кафедри Олена Копішинська.