ПАТЕНТУВАННЯ ТА ІНТЕЛЕКТУАЛЬНА ВЛАСНІСТЬ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ КАФЕДРИ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ

2 листопада 2020 року на кафедрі харчових технологій відбувся черговий семінар «Патентування та  інтелектуальна власність за результатами наукових досліджень», у якому прийняли участь  викладачів кафедри харчових технологій,  фахівець відділу інтелектуальної власності ПДАА к.т.н., доцент О. Іванов, аспірантка кафедри О. Ковальчук, яка навчається у цільовій аспірантурі ХДУХТ за спеціальністю «Харчові технології» та студенти спеціальності «Харчові технології»: А. Хворост (ХТ-31), В. Бузуверя (ХТ-21), М. Лебідь (ХТ-21стн), А. Лісовський (ХТ-21стн), А. Сурікова (ХТ-31).
На семінарі обговорювалися нові підходи у процедурі формування та подачі заявки на «Корисну модель», «Винахід» та «Авторське свідоцтво».  Це питання  особливо цікавило викладачів кафедри, які регулярну займаються впровадженням своїх наукових досліджень через патентування. Тематика патентування, як і тематика наукових досліджень на кафедрі харчових технологій охоплює майже всі галузі харчових виробництв. Отримані патенти відносяться до різних галузей харчових виробництв та спрямовані на вирішення нагальних потреб харчової промисловості, розробки інноваційних технологій харчових продуктів, вдосконалення обладнання переробних та харчових виробництв, інших галузей, пов’язаних з виробництвом харчової продукції.

Загальна кількість патентів, отриманих науково-педагогічними працівниками кафедри харчових технологій, та спрямованих на практичне впровадження результатів наукових досліджень, становить понад 40 патентів на корисні моделі:

1. Вдосконалення процесу приготування варених ковбасних виробів з овочевими добавками;
2. Приготування паштетів м'ясних з овочевими добавками;
3. Склад хліба пшеничного «казацький»;
4. Спосіб виробництва м'ясних паштетів;
5. Товарознавча характеристика ковбасних виробів з рослинними
добавками;
6. Спосіб виробництва варених ковбасних виробів;
7. Спосіб виробництва виробів із м’ясної та рибної сировини;
8. Спосіб виробництва кісткової харчової пасти;
9. Спосіб одержання пектину з яблучних вичавок;
10. Кювета для оптичних камер вісокого тиску;
11. Пристрій для сушіння пивної дробини на вібруючий поверхні;
12. Спосіб обробки молока високим тиском;
13. Спосіб сушіння високовологих продуктів;
14. Пристрій для сушіння пивної дробини;
15. Пристрій для автоматичного регулювання температури масивних тіл;
16. Атермальний спосіб приготування печінкового паштету з використанням високого тиску;
17. Спосіб обробки варених ковбасних виробів високим тиском;
18. Пристрій для обробки рідких та в’язкопластичних харчових продуктів високим тиском;
19. Гідрозамок установки для обробки харчових продуктів високим тиском;
20. Спосіб приготування пасти з пряної зелені «Зеленушечка»;
21. Оптичний п’єзометр для комплексних досліджень твердих, рідких та в’язкопластичних харчових продуктів при високому тиску;
22. Спосіб отримання спінених сумішей;
23. Спосіб утворення натурального ароматизатора із похідних вищих ненасичених жирних кислот;
24. Спосіб одержання виннокислих сполук з виноградних вичавок;
25. Спосіб одержання галової кислоти з виноградних вичавок;
26. Спосіб одержання фурфуролу з виноградних вичавок;
27. Спосіб одержання спирту-сирцю з виноградних вичавок;
28. Спосіб одержання екстракту з виноградних вичавок з високою антиоксидантною активністю;
29. Спосіб одержання екстракту з високим вмістом сумарних поліфенолів з виноградних вичавок;
30. Спосіб одержання екстракту з високим вмістом сумарних поліфенолів з виноградних вичавок;
31. Спосіб оцінки ступеня денатурації рідких курячих яєць;
32. Спосіб приготування яєчного продукту з сиром тривалого терміну зберігання;
33. Спосіб попередньої обробки слив ферментами рослинного походження при виробництві соку;
34. Спосіб попередньої обробки чорної смородини при виробництві неосвітленого соку;
35. Спосіб отримання кавунового желе із збереженням натурального аромату;
36. Спосіб отримання солодкого супу «Тропічна лагуна» із збереженням натурального аромату;
37. Спосіб визначення карбонільних сполук в паровій фазі харчового продукту;
38. Спосіб виробництва поліфункціональної солодової добавки та борошняних виробів з її використанням;
39. Спосіб отримання соковмісного напою «Калинонька» з використанням натуральних ароматизаторів;
40. Спосіб отримання порошкоподібної овочевої сировини з подальшим виготовленням напоїв;
41. Спосіб відновлення свіжого аромату в харчовому продукті.

Обмін інформацією та думками на подібних семінарах сприяє активізації роботи з патентування, дозволяє сформувати задуми на нові патенти.
Участь у роботі семінару активних членів студентських наукових гуртків, студентів спеціальності Харчові технології є не тільки практичною апробацією та вдосконаленням їх знань у даному питанню, які вони вже отримали на лекції «Інтелектуальна власність та патентування як результат науково-технічної творчості» у курсі «Основи наукових досліджень», а і їх першими кроками у «дорослу» науку.
25.09.20 р. отримано черговий патент на корисну модель « Спосіб виробництва паштетів м’ясних». На сьогодні науковцями кафедри готуються заявки на 2 нових патенти та 3 заявки вже розглядаються Державною службою інтелектуальної власності України.