Заходи психологічної служби для магістрів

 

Наприкінці березня 2023 року, готуючись до святкування Всеукраїнського дня психолога, працівники психологічної служби ПДАУ, зокрема практична психологиня, керівниця психологічної служби Ірина Плаксієнко, соціальна педагогиня, доцентка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Алла Ільченко та соціальна педагогиня, доцентка кафедри будівництва та професійної освіти Юлія Овсієнко, провели тематичні зустрічі із магістрантами різних спеціальностей факультету ТВППТ, ІТФ і ННІ ЕУПІТ ПДАУ, на яких були також присутні заступники деканів з виховної роботи, гаранти ОПП та викладачі кафедр.

На цих зустрічах соціальна педагогиня Юлія Овсієнко інформувала студентів про напрями діяльності психологічної служби щодо забезпечення психологічної стійкості здобувачів вищої школи в умовах війни, можливості комунікації за потребою із психологом і соціальними педагогами як офлайн, так і онлайн. Вона також ознайомила магістрантів з інформаційним контентом сайту психологічної служби для психологічної допомоги і соціально-психологічної підтримки у реаліях війни, сторінками сайту «Якщо ти потребуєш допомоги…», «Психологічна самодопомога в період воєнного стану», «Здоров’я – це наш безцінний дар!», «Поради психологічної служби».

Ірина Плаксієнко розглянула практичні засоби психологічної самодопомоги в умовах стресу для розвитку своєї резильєнтності в умовах війни. Спільно зі студентами опрацьовувала найбільш поширені техніки психологічної самодопомоги у разі виникнення стресу – з усвідомленого дихання, нервово-м’язової релаксації, саморегуляції психічного стану. Ірина Плаксієнко також надала практичні поради студентам, як відновлювати свій життєвий потенціал і зберігати своє психічне здоров’я в складний час, створивши власну «скарбничку позитивної енергії».

На зустрічах із соціальною педагогинею Аллою Ільченко на тему «Soft skills: чому ці навички такі важливі сьогодні?» магістранти детально обговорили ознаки та види soft та hard skills, оцінювали важливість soft skills для обраної професії та наявність у себе деяких із них, таких як комунікативні навички, емоційний інтелект, критичне мислення. Присутнім було запропоновано виконати практичні вправи, націлені на перевірку «гнучкості мислення» і розвиток креативності, творчого ставлення до рутинних видів діяльності.

Були також організовані зустрічі наших магістрантів із Валентиною Черчатою, здобувачкою вищої освіти за спеціальністю 053 Психологія Сумського державного університету, яка провела майстер-клас «Як можна подолати стрес за допомогою самоменеджменту?» Студенти оцінювали свій емоційний стан за допомогою проективних методик, малювали «Колеса життєвого балансу» і обговорювали засоби гармонізації свого життя і відновлення своїх внутрішніх ресурсів.

Навички з відновлення та збереження психічного здоров’я, безперечно, допоможуть нашим магістрантам долати перешкоди під час воєнного лихоліття,  будувати успішне професійне та щасливе особисте життя в майбутньому.