Вітаємо ювіляра!

Миколі Безотосному – видатному науковцеві, патріоту, активному громадському діячеві виповнюється 75 років

Микола Трохимович Безотосний –  педагог та громадський діяч, кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії, історії та педагогіки Полтавської державної аграрної академії святкує своє 75 – річчя від дня народження. Він автор монографії «Україна в добу сталінщини: історія опору», більш ніж 250 наукових праць з історії формування національної ідеї, культури та державності, трьох навчальних посібників з історії України, політології та історії української культури.

Народився М.Т.Безотосний 24 квітня 1941 року в поселенні наказного гетьмана Івана Силки в селі Вільниця (раніше х.Силки) Чутівського району Полтавської області в родині  нащадків козаків. У горнилі Другої світової війни загинув його батько, а через два місяці навчання хлопчика в першому класі – померла мати.
Як дитина війни і круглий сирота, Микола ріс у роки повоєнного лихоліття, формуючись у вирі жорсткого тоталітарного режиму. На собі відчув голодомор 40-х років, несправедливість комуністичної радянської системи. Після закінчення середньої школи три роки працював завідуючим клубом села Вільниця й одночасно закінчив Гадяцьке культпросвітнє училище. У 1961 році поступив на історико-філологічний факультет Полтавського педінституту ім. В.Г. Короленка. Проте продовжувати своє навчання йому не судилося: наприкінці жовтня 1962 року отримав повістку з військкомату про призов на військову службу. Він став першим студентом в області, якого призвали в армію з інституту. Служив на космодромі «Байконур», де отримав незабутні враження від зустрічі з першими космонавтами, а також з генеральним конструктором перших польотів у космос С.П.Корольовим. У майбутньому враження від сміливості наукової думки легендарних постатей плідно вплинули на весь життєвий шлях науковця Безотосного. Після служби в армії М.Т.Безотосний закінчив історичний факультет Харківського університету і все своє подальше життя присвятив освіті та вихованню підростаючого покоління.
Педагогічну діяльність розпочав викладачем історії та політології Бобринецького сільськогосподарського технікуму Кіровоградської області. З серпня 1973 року працював у вищих навчальних закладах України. Після захисту кандидатської дисертації перевівся до Києва. Тривалий час там працював доцентом Київського технологічного інституту легкої промисловості (нині Київський національний університет технологій) та інших навчальних закладах. Як педагог і науковець розкрив свій талант, працюючи завідуючим кафедрою гуманітарних дисциплін Державної академії житлово-комунального господарства (м.Київ).
За роки педагогічної діяльності видав підручники з курсу «Історія України», «Політологія» та «Історія української культури», підготував докторську дисертацію на тему «Україна в добу сталінщини: історія опору», кілька монографій та понад 250 фундаментальних наукових праць із проблем державотворчих процесів в Україні, формування української національної ідеї та культури. Але підготовку до захисту докторської дисертації довелося відкласти. У зв’язку з похилим віком та хворобою названих батьків, Микола Трохимович змушений був повернутися до Полтави, аби доглядати за ними.
Останні роки педагогічної діяльності М.Т.Безотосного пов'язані з кафедрою філософії, історії та педагогіки Полтавської державної аграрної академії. Для студентів і викладачів цього навчального закладу підготував шість різнопланових концепцій формування особистості студентів – майбутніх працівників народного господарства. Більше десяти років розкривав суть цієї проблематики, беручи участь у численних наукових конференціях при Інституті вищої освіти АПН України та інституті інноваційних технологій і змісту освіти МОН України. Згодом життєві обставини спонукали Миколу Трохимовича переїхати до Одеси, де він і далі невтомно й плідно працював на ниві наукової думки.
Микола Трохимович – один із фундаторів і співкоординаторів восьми міжнародних симпозіумів на тему «Проблеми інтеграції науково-освітнього, інтелектуального потенціалу в державотворчому процесі», який проводиться під опікою Міністерства освіти і науки України й Тернопільського державного технічного університету імені Івана Пулюя, де М.Т.Безотосний є також членом редакційної комісії з видання наукових збірників даних симпозіумів. Паралельно з педагогічною і науковою роботою, Микола Трохимович бере активну участь у політичному та громадському житті держави й регіону. Він систематично виступає на засіданнях «круглих столів» по телебаченню та на радіо, на зібраннях з проблем формування держави та політичної системи в Україні.
Нагороджувався похвальними грамотами та ювілейними медалями. Десятки років брав участь у роботі міжнародного конгресу «Українська освіта у світовому часопросторі», який проводиться Міністерством освіти і науки України та Національним науково-дослідним інститутом українознавства.
Наукові та публіцистичні праці, розроблені ним особисто та в співавторстві з колегами, широко відомі, визнані науковим співтовариством і широкою громадськістю. Його виступи і публікації з проблем формування української національної ідеї та захисту української мови знаходять широкий резонанс і складають суттєвий доробок у скарбницю наукової думки України, який сприяв її подальшому успішному розвиткові. Спираючись на висвітлені Безотосним філософські концепції, відомий письменник-«афганець», лауреат державних і міжнародних літературно-мистецьких відзнак, Ігор Моісєєнко вперше в історії України створив емпірично виведене формулювання Української національної Ідеї. За визначенням Національної спілки письменників України, ця робота, втілена у науково-публіцистичному трактаті «Ідея Гармонії – Українська національна Ідея» (2015 р.) має неоціненне значення, оскільки здатна ефективно формувати національну свідомість життєдайної моралі соціально активного українця, з баченням ясної перспективи і шляхів досягнення національної мрії.
Дякуючи за неоціненний внесок Миколи Трохимовича до наукової скарбниці України, висловлюючи слова глибокої шани та поваги, колеги та друзі бажають ювілярові миру, добра, любові та довгих років життя.

Колектив кафедри філософії,історії та педагогіки

Голова Полтавського «Медіа-клубу» Людмила Кучеренко