VІІ Всеукраїнські Моргунівські читання

Пам’яті Федора Моргуна: у ПДАУ відбулися 
VІІ Всеукраїнські Моргунівські читання
 
10 травня у Полтавському державному аграрному університеті відбулися VІІ Всеукраїнські Моргунівські читання з міжнародною участю «Вернадськіанська ноосферна революція у розв’язанні екологічних та гуманітарних проблем»,  модератором яких був доктор сільськогосподарських наук, професор завідувач кафедри екології, збалансованого природокористування та захисту довкілля ПДАУ Павло Писаренко.
Захід присвячено 161-й річниці від дня народження всесвітньо відомого вченого Володимира Вернадського та 100-літтю від дня народження видатного українця Федора Моргуна.
Федір Трохимович Моргун – ветеран Другої світової війни, першоцілинник у Північному Казахстані, колишній очільник Полтавської області, перший міністр екології, співзасновник і голова Державного комітету СРСР з охорони природи, доктор сільськогосподарських наук, академік НААН України, письменник-публіцист, Герой Соціалістичної Праці, кавалер ордена Ярослава Мудрого V ступеня. Він автор близько 50 книг, найвідоміші з яких «Хліб і люди», «Поле без плуга», «Кінець світу? Або…», «Селянин – світова душа», «Плугом по… долях дітей», «Вибір України – порятунок природи і села» та інші. 
Перед початком читань учасники заходу зібралися біля пам’ятника Володимиру Вернадському, щоб вшанувати пам’ять цього видатного науковця покладанням квітів. 
На початку заходу син Федора Моргуна Володимир подарував ректору ПДАУ книгу Миколи Костенка «Епоха Моргуна: хліб і правда» та книги свого батька: «Правда про кривду», «Сталінсько-Гітлерівський геноцид», «Україна ловила Федора Моргуна, та не спіймала».
Ректор Університету Олександр Галич висловив вдячність за такі цінні подарунки та радість з приводу того, що в Полтавському державному аграрному університеті завжди шанували і вивчали спадщину Федора Моргуна, і вже всьоме він стає місцем проведення Моргунівських читань. Олександр Анатолійович поділився своїми спогадами дитинства, коли він досліджував книги Федора Трохимовича, який був не просто видатним науковцем, а й людиною, яка змінила долі багатьох людей. Його філософія ставлення до землі та до людей є актуальною й досі.
Читання охопили широкий спектр тем, пов’язаних із ноосферною методологією, екологією, гуманітарними науками та освітою, основними з яких  були:
• Ноосферна методологія науки В. І. Вернадського, фізична економія С. А. Подолинського, М. Д. Руденка й агроекологія Ф. Т. Моргуна. У цьому блоці було досліджено теоретичні та практичні аспекти ноосферної методології, її застосування в різних галузях науки, зокрема в економіці та аграрних науках.
• Екологічні загрози внаслідок індустріалізації, урбанізації та нападу на Україну рашистів, проблеми природного землеробства та розбудови екопоселень у XXI столітті. Цей напрям було присвячено актуальним екологічним проблемам, з якими стикаються Україна та світ, а також пошуку способів їх розв’язання за допомогою ноосферної методології та принципів природного землеробства.
• Феноменологія дослідження осмислення історії України в літературній спадщині Федора Моргуна. У цьому блоці було досліджено літературну спадщину Федора Моргуна, особливо його погляди на історію України, та його внесок в українську національну культуру.
• Екопрофілактичне реформування освіти та психолого-педагогічні перспективи багатовимірного розвитку особистості в містах, селах та екопоселеннях в умовах війни та після перемоги. У цьому блоці було досліджено можливості реформування освіти з урахуванням ноосферних принципів, а також перспективи розвитку особистості в умовах війни та післявоєнної відбудови.
VІІ Всеукраїнські Моргунівські читання стали важливою подією для наукової та освітянської спільноти України. Захід сприяв обміну знаннями та досвідом між науковцями, фахівцями та громадськістю різних галузей, а також стимулював пошук нових шляхів розв’язання екологічних і гуманітарних проблем. Читання також стали платформою для популяризації ноосферної методології та ідей Федора Моргуна, які мають велике значення для розвитку України у XXI столітті.