Вебінари компанії Clarivate

21–23 вересня 2021 року науково-педагогічні працівники та здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії Полтавського державного аграрного університету взяли участь у серії вебінарів компанії Clarivate «Ресурси Clarivate для наукової діяльності», які провела к. б. н. Ірина Тіхонкова.

1. Варіації пошуків у Web of Science Core Collection

У Web of Science Core Collection, реферативній, мультидисциплінарній базі наукової літератури, доступні чотири типи пошуків: базовий, розширений, за прізвищем автора і за літературою. На вебінарі були розглянуті особливості кожного типу пошуку і знайдені відповіді на запитання, чи індексується документ, з якого року журнал у базі, який у нього квартиль, який індекс Хірша у вченого, скільки робіт за останні три роки опублікували вчені організації, скільки статей у журналах «Nature» і «Science» є в університеті, скільки статей у журналах із імпакт-фактором є в організації чи країні, в яких журналах і хто цитує статті, які напрями фінансують грантодавці тощо.

2. Вибір журналу для публікації

Правильний вибір журналу для публікації дозволяє продемонструвати досягнення, отримати визнання в науковому світі, тоді як публікація в «хижацькому» виданні може негативно позначитися на науковій кар’єрі. За більш ніж 355-річну історію існування журналів істотно зросла їх кількість, змінилися формати, бізнес-моделі, типи рецензій, з’явилися показники впливовості видання — імпакт фактор і його варіації та квартиль. Цього року з’явилася нова метрика Journal Citation Indicator, але основна функція журналу — комунікативна — залишилася незмінною. На вебінарі були розглянуті ознаки «хорошого» журналу, надані рекомендації, як не помилитися з вибором журналу для публікації, запропоновані списки журналів із безкоштовною публікацією за допомогою Web of Science Core Collection, Manuscript Matcher (Masterь Journal List), Journal Citation Reports.

3. Ідентифікатори автора: можливості та функції

Причинами складнощів з ідентифікацією і коректною оцінкою робіт вченого можуть бути: варіації транслітерації, поширене прізвище або його зміна. Неточні дані негативно позначаються на атестації, рецензії, розгляді грантової заявки. Розв’язання цієї проблеми лектори вбачають у грамотному формуванні авторських профілів Publons, Orcid, ResearchGate, Google Scholar. На вебінарі були розглянуті можливості, функції, створення / коригування, переваги й недоліки зазначених ресурсів. Здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії отримали відповіді на запитання, як представити свої роботи, чи можна розміщувати повні тексти своїх статей, як збільшити цитованість публікацій, чому їхню роботу не видно в профілі організації, чому в різних базах різний показник індексу Хірша, про публікації, цитованість, імпакт-фактор, квартилі журналів і новий графік beamplot в профілі вченого в новому інтерфейсі Web of Science.

Діяльність: