Урочисте відкриття Полтавського відділення Українського географічного товариства

 

Цьогоріч виповнюється 150 років Українському географічному товариству (УГТ), серед засновників якого був Павло Чубинський, відомий етнолог, фольклорист, поет, громадський діяч, автор Державного Гімну України. У 2018 році президія вченої ради УГТ проводила виїзне засідання у Полтаві, на якому було ухвалено рішення про відкриття окремого відділення цього товариства у нашому місті. Проте через коронавірус плани були відкладені. Але життя триває, тож слід рухатися далі та сприяти поступу вітчизняної науки. Доктор географічних наук, професор Сергій Шевчук вирішив поновити цей процес. 10 березня на новому засіданні президія вченої ради УГТ ухвалила остаточне рішення про заснування окремого відділення у Полтаві на базі ПДАУ. 
 
26 квітня відбулося перше засідання цього підрозділу, на яке завітав в. о. президента Українського географічного товариства В’ячеслав Олещенко, який, до речі, родом із Полтави, а його батько все життя пропрацював у нашому Університеті. Також на відкриття завітали члени вченої ради та керівники інших регіональних відділів цієї організації, переважно декани географічних факультетів провідних ЗВО України. 
 
На засіданні було обрано голову та секретаря Полтавського відділення УГТ. Прийняли 15 нових членів у лави Товариства. Новообраний голова Сергій Шевчук виголосив промову під назвою "Роль географії в умовах війни та післявоєнній відбудові України". До урочистої події долучилися ректор ПДАУ Валентина Аранчій, перший проректор Олександр Галич, проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара, директор навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології Микола Маренич та завідувач кафедри Землеробства і агрохімії ім. В.І.Сазанова Сергій Поспєлов. 
 
Українське географічне товариство — всеукраїнська наукова неприбуткова громадська організація, що об’єднує науковців і викладачів, які займаються географією і суміжними з нею науками та відповідними сферами діяльності. УГТ активно співпрацює з Національною академією наук України, іншими академіями, органами державної влади та органами місцевого самоврядування, закладами освіти, науково-дослідними установами, громадськими організаціями в Україні, а також з Міжнародним географічним союзом та іншими міжнародними організаціями. 
 
Товариство відкрите для усіх, хто поділяє його статутні цілі, щиро вболіває за майбутнє України і усього світу, за належне утвердження визнання особливого суспільного значення та ролі географії в утвердженні нашої державності, суверенітету, забезпеченні територіальної цілісності України, її гідного місця у світовому співтоваристві, у формуванні національної свідомості, патріотизму громадян. Вітаємо науковців з цією подією, бажаємо плідної праці та нових звершень!