Участь здобувачів вищої освіти ПДАУ у Всеукраїнській студентській науковій конференції з міжнародною участю «Звільнення від СРСР: історія і сьогодення»

Сьогодні людство постало перед викликом військової агресії Російської Федерації проти України, яка спричинила руйнівні наслідки для європейської і світової глобальної безпеки. Ідеологічна та ментальна близькість сучасної Росії до СРСР із чітко вираженими неоімперськими тенденціями в політиці, що становлять загрозу для міжнародного миру й безпеки, спонукає до необхідності ретельного переосмислення та повного позбавлення від радянського спадку.

20 травня 2022 року відбулася знакова для сучасної історичної науки Всеукраїнська студентська наукова конференція з міжнародною участю «Звільнення від СРСР: історія і сьогодення», присвячена 31-й річниці розпаду Радянського Союзу та 100-річчю підписання договору щодо утворення СРСР.

 

Метою заходу було згуртування небайдужої до історії ХХ століття студентської молоді; обговорення актуальних питань становлення демократії в суверенних державах, що виникли на тлі розпаду СРСР, враховуючи спільне радянське минуле. Організаторами конференції були студентське наукове товариство Навчально-наукового інституту міжнародних відносин, історії та філософії Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького та їхні партнери.

Активну участь у роботі конференції взяли здобувачі вищої освіти 1 курсу за спеціальностями Політологія, Фінанси, банківська справа і страхування Полтавського державного аграрного університету.

Під керівництвом к. і. н., доцентки кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Помаз Ю. В. студенти підготували змістовні й цікаві доповіді, зокрема Ромаш Д. В. «Гібридна війна Росії та її загрози для Європи», Наконечний І. В. «Історична неминучість розпаду СРСР», Бурмінова М. В. «Україна в період дезінтеграції СРСР», Горулько Л. І. «Розпад Радянського Союзу: закономірність чи випадковість», Ковтун Л. А. «Історичні реалії утворення СРСР», Морозова П. І. «Імперська ідеологія в політиці Російської Федерації». Учасники конференції з неабияким зацікавленням поставилися до підготовки власних наукових розвідок, намагаючись продемонструвати вагомі результати своїх досліджень.

Бажаємо нашій студентській молоді натхнення на нові наукові звершення!

Щиро дякуємо організаторам конференції за можливість, надану студентській молоді, ознайомитися з науковими підходами до розв’язання надважливої і нагальної проблеми утвердження демократії в суверенних державах! Окрема подяка науковцям-історикам за цікаві та змістовні доповіді!