Участь студентів інженерно-технологічного факультету у заходах, приурочених Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства»

2 грудня 2021 року для студентів інженерно-технологічного факультету Полтавського державного аграрного університету спеціальностей 208 Агроінженерія, 133 Галузеве машинобудування і 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка було організовано зустріч із начальником відділу провопросвітницва та надання безоплатної правової допомоги Полтавського міського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юрієм Ночовним, приурочену Всеукраїнській акції «16 днів проти насильства».
Мета зустрічі – привернути увагу молоді до проблеми домашнього та гендерно зумовленого насильства, актуалізувати раніше отримані знання з цієї теми та виховати почуття взаємоповаги та нетерпимості до проявів будь-якого насильства.
«Останніми роками домашньому та гендерно зумовленому насильству присвячено безліч правопросвітницьких заходів, інформаційних відео та наочних матеріалів, однак, на превеликий жаль, ця тема не стає менш актуальною. Це можна пояснити тим, що постраждалі особи перестали замовчувати свої проблеми, звертаються за захистом до Національної поліції та уповноважених органів, а значить, інформаційна кампанія, яку проводять фахівці безоплатної правової допомоги разом із партнерами, дає свої позитивні результати», – зазначив Юрій Ночовний.
Фахівець правової допомоги розповів про види домашнього та гендерно зумовленого насильства, класифікацію та проблематику їх визначення. Разом зі студентами проговорив алгоритм дій жертви від моменту вчинення насильства до покарання кривдника. Поінформував присутніх про уповноважені органи, установи, громадські організації, які взаємодіють у сфері протидії насильству в місті Полтаві, та види безоплатної допомоги постраждалим.
Юрій Ночовний наголосив, що дефініція «домашнє насильство» зустрічається частіше, а щодо насильства за ознакою статі йдеться рідше, хоча саме жінка є постраждалою в більшості випадків. Гендерно зумовлене насильство – це насильство, яке вчиняється до осіб через їхню стать або стосується переважно осіб певної статі. Це крайній вияв дискримінації за ознакою статі, жертвами якого найчастіше стають жінки. Таке насильство часто приховується через звинувачення жертви та безкарність злочинців, з огляду на це таке явище набуває системного характеру, отже, ця тема є досить актуальною.
Гість нагадав, що кваліфіковану правову допомогу можна отримати, звернувшись до фахівців системи безоплатної правової допомоги Полтавської області. Полтавський місцевий центр із надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40; тел. (0532) 56-02-88.
Безкоштовну юридичну консультацію можна отримати навіть не виходячи з дому, потрібно лише написати в приватний телеграм-чат https://t.me/LegalAidUkraineBot або у вайбер-чат http://legalaid.gov.ua/viber.html; поставити запитання через мобільний застосунок «Безоплатна правова допомога» (завантажити з Google Play чи App Store: https://bit.ly/3hwwgqR) або в чаті месенджера Телеграм «Правова допомога протидії насильству».
Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України безкоштовні.
*У дописі  використані матеріали https://www.legalaid.gov.ua/novyny/pro-problemy-domashnogo-ta-genderno-z...

Аудиторія: 

Діяльність: