У ПДАУ відбувся круглий стіл з нагоди Всесвітнього дня водно-болотних угідь

 

Щороку 2 лютого відзначається Всесвітній день водно-болотних угідь. З нагоди цієї події на базі Полтавського державного аграрного університету було проведено круглий стіл та інші тематичні заходи. До нас завітали представники Полтавської обласної військової адміністрації, Полтавської обласної ради, Департаменту освіти і науки Полтавської ОВА, Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОВА, Департаменту культури та туризму Полтавської ОВА, Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського, Полтавської обласної універсальної наукової бібліотеки імені І. П. Котляревського, Полтавського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді, Регіонального офісу водних ресурсів у Полтавській області, викладачі та студенти закладів вищої освіти Полтавщини.
 
Відкрили захід ректор ПДАУ Олександр Галич, директор Департаменту екології та природних ресурсів Полтавської ОВА Сергій Олейніков, завідувачка науково-дослідного відділу природи Полтавського краєзнавчого музею імені Василя Кричевського Олена Шиян, яка, до речі, була студенткою видатної науковиці Олени Байрак, на честь якої проведено фотовиставку.
 
Олександр Галич зазначив, що розвиток держави значною мірою  залежить від добробуту сільських територій, які тісно пов'язані з водно-болотними угіддями. Полтавський державний аграрний університет проводить підготовку фахівців-екологів, які забезпечують підтримку та сталий розвиток навколишнього природного середовища, таким чином сприяючи економічній безпеці держави.
 
Під час круглого столу пройшла виставка «З любов’ю до природи та України», присвячена річниці загибелі природодослідниці Олени Байрак. Видатна науковиця, сподвижниця природно-заповідної справи, багатогранна особистість, Олена Байрак загинула в автокатастрофі 3 лютого 2018 року. За її участі було створено понад 150 природно-заповідних об’єктів області. Вона написала понад 300 наукових і 50 навчально-методичних праць, є авторкою слів і музики більш ніж 50 пісень про природу, а в Полтавському краєзнавчому музеї імені Василя Кричевського створено іменний фонд на честь видатної дослідниці.
 
Окрім виставки присутні переглянули краєзнавчу кінострічку «І кожна річка» режисерки Олесі Моргунець-Ісаєнко, яку було створено у 2021 році та презентовано в межах фестивалю документального кіно Docudays. Це документальний фільм-дослідження про українські річки та причини їх поступового зникнення. Водно-болотні угіддя — це основне природне середовище, яке зробило можливим життя на планеті Земля. Вони займають близько 6 % поверхні суші та поглинають більше вуглекислого газу, ніж ліси. Цей вид екосистеми посідає важливе місце у господарстві, культурі й навіть нашій історії. Фільм викликав величезну зацікавленість аудиторії та отримав численні схвальні відгуки від присутніх.