У ПДАА триває співпраця з фахівцями-практиками

14 травня 2021 року о 14:30 до участі у проведенні відкритої онлайн-лекції на тему «Управління інвестиційним портфелем банку» (з дисципліни «Фінансовий менеджмент у банку», лекторка Юлія Глущенко, к. е. н., доцентка, доцентка кафедри  фінансів, банківської справи та страхування) для здобувачів вищої освіти СВО магістра факультету обліку та фінансів (ФБСС_мз_11, ФБСС_мз_11(з. н.)) долучився директор Полтавської філії ТОВ «ФРІДОМ ФІНАНС УКРАЇНА» Павло Авраменко. 

Під час лекції обговорювалися питання правового забезпечення у сфері банківського інвестування, структури, функцій і стратегії управління банківським портфелем цінних паперів, методології визначення дохідності цінних паперів, здійснення оцінки та управління  інвестиційним ризиком у банку.

На початку заняття з вітальним словом до присутніх звернувся Олександр Безкровний, гарант ОПП «Фінанси, банківська справа та страхування», заступник декана ФОФ, к. е. н., доцент, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування. Він подякував шановному стейкхолдеру за співпрацю та побажав плідної роботи усім учасникам заходу, наголосивши на подальшому залученні практиків до навчального процесу в академії.

У своїй доповіді Павло Авраменко розповів, що ТОВ «ФРIДОМ ФІНАНС УКРАЇНА», яке він представляє, здійснює продаж держоблігацій і повне брокерське обслуговування: операції з цінними паперами, створення інвестиційного портфеля, підбір варіантів на IPO. Компанія є підрозділом міжнародної групи Freedom Holding Corp. Холдинг зареєстрований у США (1930 Віледж Центр Кр., #3-6972, Лас Вегас, Невада, 89134) і надає клієнтам доступ до світових фондових ринків. Freedom Holding Corp. – одна з найбільших роздрібних інвестиційних компаній на пострадянському просторі. З IV кварталу 2019 року акції Freedom Holding Corp. котируються на американській біржі Nasdaq (тікер FRHC). Рейтинг корпорації: «B-/B». Вона має стабільний прогноз від міжнародного агентства S&P. У 2019 році Freedom Holding Corporation посіла п’яте місце в OTCQX Best 50 за активністю торгів, обігнавши відомі світові бренди.

Розкриваючи навчальні питання, стейкхолдер охарактеризував сутність процесу диверсифікації інвестиційного портфеля як ключового інструменту зниження ризику збитків і систематизації прибутків. Характеризуючи діяльність фондового ринку України, він назвав основні біржові фінансові інструменти та представив їх структуру у 2020 році.

 

Лектор розкрив тенденції інвестиційного ризику відносно дохідності, зокрема наголосив, що для гарантованого отримання прибутку треба вибирати фінансові інструменти з безризиковою нормою дохідності.

Доповідь Павла Авраменка була досить обширною, змістовною та цікавою. На завершення він представив практичні аспекти напрямів зниження інвестиційного ризику, зокрема це диверсифікація інвестиційного портфеля, що складається з різних типів цінних паперів із різних галузей, які повинні мати різний рівень передбачуваної успішності, а отриманий від них дохід не повинен залежати один від одного.

Також Павло Авраменко запросив здобувачів вищої освіти ПДАА на екскурсію до офісу компанії та наголосив, що в подальшому сприятиме вирішенню питання щодо проходження ними практики на її базі. 

 

Р. S. Павло Авраменко приєднався до онлайн-лекції з акаунта Анни Авраменко.