Студенти ПДАУ долучаються до захисту України в кіберпросторі!

 

Відбулася відкрита зустріч студентів Полтавського державного аграрного університету з інспектором відділу протидії кіберзлочинам у Полтавській області ДКП НПУ майором поліції Галиною Гаркушкою з приводу блокування російського контенту. Лекцію відкрила проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку ПДАУ Тамара Шаравара.

Молоді було презентовано екосистему "MRIYA", що допомагає волонтерам і кіберполіції спільними зусиллями протидіяти російським окупантам у медіапросторі. Наразі це найбільша спільнота, яка успішно протидіє російській агресії в інтернеті. Кількість її підписників становить понад 215 тисяч.
 

Під час зустрічі студенти дізналися про основні напрями діяльності проєкту "MRIYA", серед яких:

 

1. Бот «StopRussia | MRIYA».
Приймає інформацію про фейкові ресурси, які перевіряють модератори та потім відправляють на блокування в телеграм-канал. Зібрано найбільшу кількість антиукраїнських ресурсів та профілів – понад 50 тисяч.

2. Канал «StopRussia | MRIYA».
Спільнота небайдужих українців, котрі  протидіють російській агресії в інтернеті блокують її. Цей канал —  засіб комунікації з підписниками щодо блокування, а також платформа, де щоденно та систематично надаються онлайн-завдання та інструкції для підписників, актуальні новини та свіжа інформація, зокрема навчальні матеріали з кібергігієни.


3. Бот «Народний месник».
У цей чат-бот надсилають інформацію про пересування ворожої техніки, російських військових і їхніх поплічників, виявлених  мародерів або ж знайдені нерозірвані боєприпаси, яку модератори боту опрацьовують і документують, а потім передають органам Національної поліції України та іншим правоохоронним органам на доопрацювання.


4. Сервіс «MRIYA Automatic».
Безплатний автоматизований сервіс для боротьби з російською пропагандою, розробниками якого є Banwar та Qlixer Social. MRIYA Automatic працює у хмарі, не використовує ваш браузер і не вимагає від вас включеного та активного браузера комп'ютера чи смартфону.

5. Гра «Котяцький драйв».
Протягом насичених трагічними подіями місяців війни ми розуміли, що людям потрібно відволікатися як від завдань у кіберсвіті, так і від новин. Тож з огляду на це була розроблена благодійна гра «Котяцький драйв», у якій котики — військові, бійці територіальної оборони та поліціянти — звільняють рідну землю від рашистської навали.

 

Студенти ПДАУ з цікавістю сприйняли цю інформацію та радо долучилися до лав кіберзахисників України!

Тож пам'ятайте, кожен українець — ВОЇН на своєму фронті, один із яких — інформаційний!