Старт Міжнародної кампанії «16 днів проти насильства»

17 грудня 1999 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства над жінками. Жінки в усьому світі стають жертвами згвалтувань та зазнають побутового насилля, до того ж, масштаби та справжня природа такого насильства нерідко приховані.

У цей же день розпочинається Міжнародна акція «16 днів проти насильства», яка була ініційована Першим всесвітнім інститутом жіночого лідерства у 1991 році.

Метою проведення акції «16 днів проти насильства» є привернення уваги громадськості до актуальної для українського суспільства проблеми подолання насильства в сім’ї, щодо жінок, жорстокого поводження з дітьми, протидії торгівлі людьми, забезпечення рівних прав жінок і чоловіків. А також активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій до проблем насильства в сім’ї та захисту прав жінок.

Із 1991 року акцію «16 днів проти насильства» підтримують у 100 країнах світу, щоб збільшити розуміння та обізнаність про всі форми насильства і створити соціальний простір, вільний від насильства.

Україна приєдналася до акції «16 днів проти насильства» у 2001 році. Через рік заходи та ініціативи акції, проголошеної другим Всеукраїнським конгресом жінок, пройшли вже у 20 регіонах України, об'єднали 75 всеукраїнських громадських організацій та широке коло представників державних структур. Подібна активність свідчить про актуальність проблеми подолання насильства в нашій державі, пошук в громадах та владних структурах оптимального механізму реагування як на спільні соціальні проблеми, так і на конкретну людську проблему.

Захист прав громадян від домашнього насильства є пріоритетним у системі моніторингу дотримання прав і свобод людини і постійно висвітлюється в окремому розділі щорічної доповіді Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Практика свідчить, що з приводу домашнього та ґендерно зумовленого насильства 80 % - звернення від жінок, та 20% - від чоловіків. Громадяни звертаються до Уповноваженого з приводу вчинення щодо них психологічного, фізичного, сексуального та економічного насильства.

За усіма випадками вчинення насильства Уповноваженим було надіслано звернення до суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії насильству. Їх результатом стало відповідне реагування поліцією, органами соціального захисту, служб у справах дітей.

Важливим є увага до кожного факту порушення прав людини та чітка злагоджена взаємодія усіх органів влади та громадськості у захисті прав людини. З цього огляду, важливим стратегічним документом є Національна стратегія з прав людини, у підготовці якої брав участь Офіс Уповноваженого і пропозиції Уповноваженого враховані під час напрацювань цього документу.

Україна як держава докладає зусиль, аби викорінити насильство в сім‘ї: країна приєдналася до кампанії ООН проти побутового насильства; підписано Указ Президента «Про невідкладні заходи із запобігання та протидії домашньому насильству, насильству за ознакою статі, захисту прав осіб, які постраждали від такого насильства».

Ситуація щодо  домашнього та ґендерно зумовленого насильства перебуває на особистому контролі Уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

Джерело: https://ombudsman.gov.ua/ua/all-news/pr/start-m%D1%96zhnarodno%D1%97-kam...