Семінар «Краєзнавчий матеріал на уроках предметів природничої освітньої галузі: історія та сьогодення Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН»


22 травня 2024 року, з нагоди Дня науки в Україні, було проведено методичний семінар для учителів біології, інтегрованих курсів природничої та соціальної і здоров’язбережувальної галузей на тему «Краєзнавчий матеріал на уроках предметів природничої освітньої галузі: історія та сьогодення Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН».


Захід було зорганізовано Навчально-науковим інститутутом агротехнологій, селекції та екології ПДАУ, Полтавською державною сільськогосподарською дослідною станцією імені М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН, Центром професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради.
Модераторами заходу були Любов Севастьян, консультант Центру професійного розвитку педагогічних працівників Полтавської міської ради та Валентина Оніпко, доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова Полтавського державного аграрного університету.
З вітальним словом до учасників зібрання звернувся Михайло Сокирко, директор Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції імені М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН, який ознайомив із історією та сьогоденням дослідної станції.


Учасники семінару плідно обговорили виступи спікерів: Миколи Маренича, доктора сільськогосподарських наук, професора кафедри селекції, насінництва і генетики, директора навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології ПДАУ; Сергія Поспєлова, доктор сільськогосподарських наук, професора, завідувача кафедри землеробства і агрохімії ім.  В.І. Сазанова ПДАУ; Валентини Оніпко, доктора педагогічних наук, професора кафедри землеробства і агрохімії ім. В.І. Сазанова ПДАУ; Маргарити Барилко, кандидат сільськогосподарських наук, завідувачки лабораторії селекції кормових культур та насінництва Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станцієї імені М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва НААН. У доповідях було розглянуто історію, селекційні досягнення станції та особливості використання краєзнавчого матеріалу для організації студентської, учнівської науково-дослідницької роботи в закладах освіти за агрономічним та природничим спрямуванням.
Практична робота семінару, яка була проведена Любов Кавалір, завідувачкою науково-виробничого сектору дослідної станції, Володимиром Гангуром доктором сільськогосподарських наук, старшим науковим співробітником, завідувачем кафедри рослинництва ПДАУ, Любов Марініч кандидатом сільськогосподарських наук, доцентом кафедри рослинництва ПДАУ, передбачала змістовні практико зорієнтовані екскурсії музею історії дослідної станції імені М. І. Вавілова («Історія становлення сільськогосподарської дослідної справи та формування мережі дослідних установи Полтавщини»); парку сільськогосподарської дослідної станції імені М. І. Вавілова – ботанічної пам’ятки природи місцевого значення («Видовий склад та біологічні особливості флори парку»), до колекційного відділу («Нові перспективні злакові багаторічні культури», «Беззмінне жито і цілина, довготривалі стаціонарні досліди»).

Активними учасниками були всі викладачі кафедри землеробства і агрохімії ім. В. І. Сазанова, які виступили з практико зорієнтованими повідомленнями: Роман Олепір – Регіональні особливості способів обробітку ґрунту в технології вирощування сої; Олег Міщенко – Оцінка вмісту і запасів гумусу в чорноземі типовому при застосуванні ґрунтозахисних технологій вирощування сільськогосподарських культур; Оксана Ласло – Збереження та відтворення родючості грунтів в агроекосистемах; Сергій Тараненко – Вплив видів обробітку ґрунту та способів сівби на урожайність сої.
Віра Воропіна – Способи внесення мінеральних добрив під сільськогосподарські культури; Олена Гордєєва – Система удобрення ріпаку озимого в умовах Лісостепу України; Оксана Біленко – Історія агрометеорологічних спостережень на Полтавщині; Калашнік – Сортовивчення озимої вики в умовах Полтавської державної сільськогосподарської дослідної станції ім. М.І. Вавилова Інституту свинарства і агропромислового виробництва Національної академії аграрних наук.

Резюмуючи, усі учасники семінару наголосили на важливості таких заходів, які спрямовані на удосконалення методики використання краєзнавчого матеріалу в аудиторній, позакласній, практичній, науково-дослідницькій роботі учнівської та студентської молоді з метою формування компетентностей здобувачів, забезпечення мотивації до навчання та підвищення рівня профорієнтаційної роботи.