Розвиток співпраці технічних університетів із бізнесом

12 жовтня 2021 року у Харківському муніципальному стартап-центрі був проведений круглий стіл «Розвиток співпраці технічних університетів із бізнесом». Цей захід організували Асоціація підприємств промислової автоматизації України (АППАУ), ГО «Агенція європейських інновацій» (АЄІ) та ГС «Харківський кластер "Інжиніринг — автоматизація — машинобудування"» (IAM).

На заході були присутні представники закладів вищої освіти Харкова (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, Національний аерокосмічний університет імені М. Є. Жуковського, Харківський авіаційний інститут, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Український державний університет залізничного транспорту) та Полтави (Центр упровадження Індустрії 4.0 навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій Полтавського державного аграрного університету).

Створений у ПДАУ Центр упровадження Індустрії 4.0 (керівник Володимир Муравльов) перш за все необхідний для популяризації Індустрії 4.0 в агропромисловому комплексі Полтавщини та сприяння розвитку співпраці між підприємствами, установами й організаціями, що впроваджують Індустрію 4.0. Тому участь представників центру в подібних заходах сприяє як обміну досвідом, так і розширенню кола партнерів і потенційних замовників.

Мета заходу – визначення напрямів перспективних спільних проєктів бізнесу та університетів у сфері цифрових інновацій, для реалізації яких можна залучити фінансові ресурси з європейських і національних програм.

Робота учасників круглого столу була направлена на консолідацію та перетворення окремих локальних ініціатив у спільні стратегічні позиції та бачення спільноти провідних університетів і кластерів промислових хайтек, побудову консенсусу: визначення спільних викликів у співпраці «бізнес — університети».

Унаслідок дискусії з формування конкретних рішень представники малих і середніх підприємств озвучили свої побажання, такі як потреба у кваліфікованих фахівцях, яких не потрібно було б «з нуля» перелаштовувати під потреби замовника, необхідність проведення для студентів і науково-педагогічних працівників екскурсій і різноманітних зустрічей для надання практичної підготовки та обміну досвідом.

Представники університетів зі свого боку запропонували формувати під потреби замовників кейси конкурентоспроможних інноваційних розробок, готових до впровадження, а також розробляти спільні позиції промислових кластерів та університетів для стимулювання більш уважного реагування міністерств на виклики ЗВО.

Організатори заходу у свою чергу наголосили на необхідності створення у структурах центрів 4.0 дієвих центрів координації, менеджери з інноваційного брокериджу та маркетингу і фандрейзери яких (спільно з АППАУ) «фільтрували» б потоки інформації та можливостей, щоб вибирати чи комунікувати найбільш релевантні. Це необхідно для подальшого формування та залучення команди технологічних експертів – лідерів за технологічними напрямами та секторами.