Прес-конференція в ОКІА Новини Полтавщини за участю кафедри публічного управління та адміністрування ПДАА

22 листопада об 11-00 в ОКІА Новини Полтавщини (м, Полтава вул. Соборності, 45, кім. 517) відбулася прес-конференція на тему «Можливості і виклики для міських громад в умовах реформування місцевого самоврядування. Формування моделі подолання пасивності громад міст обласного значення щодо їх участі в процесі реформування влади в Україні».

Прес-конференція була спрямована на ознайомлення зацікавленої громадськості з результатами реалізації проекту «Посилення спроможності організацій громадянського суспільства у регіонах України впливати на органи державної влади та місцевого самоврядування з метою прискорення реформ», яка здійснюється ГО «Центр політико-правових реформ» та фінансується програмою МАТРА посольства Королівства Нідерландів в Україні.
Спікери заходу – Тамара Миколаївна Лозинська, завідувач кафедри публічного управління та адміністрування Полтавської державної аграрної академії, д. держ. упр., професор; Олександр Іваніна, експерт Полтавського обласного благодійного фонду «Фонд розвитку громади «Ініціатива», аспірант кафедри суспільних наук Ужгородського національного університету.
Прес-конференцію відкрила Лозинська Тамара Миколаївна.


Лозинська Тамара Миколаївна зазначила, що прес-конференція переслідувала, крім інформаційної,  ще декілька цілей:
– звернення увагу на можливості наукового потенціалу області та країни в цілому пропонувати обґрунтовані рішення щодо розв’язання проблем соціально-економічного розвитку або принаймі методики обґрунтування таких рішень;
– висвітлення проблеми пасивності міст обласного значення в процесах децентралізації влади та проаналізувати її причини;
– навчання. У залі були присутні здобувачі вищої освіти Полтавської державної аграрної академії спеціальності «Публічне управління та адміністрування» СВО «Бакалавр», які змогли отримати наочне уявлення про проведення такого комунікативного заходу як прес-конференція.


Відмінністю заходу було й те, що серед його учасників були відсутні представники влади, а отже зустріч проходила не у форматі звіту перед населенням щодо виконання взятих зобов’язань. Її метою було продемонструвати наукову точку зору, якомога менше заангажовану політично.

Реформа децентралізації влади, активна фаза якої припадає на останні три роки, переслідує головну мету – забезпечити громадянам України повсюдну доступність до якісних соціальних, адміністративних, культурних послуг. Виконання завдань децентралізації стосується як мешканців невеликих сіл, так і мешканців великих мегаполісів, однак характер цих завдань і проблеми, що виникають при їх виконанні, відрізняються. Сьогодні виразно окреслюється проблема невключеності міст обласного значення у процес децентралізації влади. Доречно нагадати, що на даний час більше 60 % населення України мешкає в містах, де зосереджений великий науковий, людський, матеріально-технічний потенціал, який знаходиться осторонь реформи. Звідси виникає науковий інтерес до дослідження цієї проблеми з метою знаходження шляхів подолання пасивності громад міст, насамперед обласного значення.
На виконання зазначеного наукового завдання реалізується проект «Формування моделі подолання пасивності міських громад щодо їх участі в процесах реформи з децентралізації влади в Україні», провідним виконавцем якого є експерт Полтавського обласного благодійного фонду «Фонд розвитку громади «Ініціатива», аспірант кафедри суспільних наук Ужгородського національного університету Іваніна Олександр Васильович.

Олександр Васильович ознайомив аудиторію з отриманими результатами дослідження реального стану залучення міст до процесу децентралізації, пояснив причини виявленої пасивності та акцентував увагу на можливостях усунення цих причин.