Післядипломній освіті у ПДАА – 40 років

В кінці жовтня 2011 року Інститут післядипломної освіти та дорадництва ПДАА відсвяткував ювілей - 40-річчя з дня заснування системи післядипломної освіти в академії. З цією метою було проведено Тиждень освіти для дорослих (презентація 1, презентація 2), до проведення якого були залучені не лише працівники і студенти Інституту, академії , але і громадські та міжнародні організації. Лейтмотивом тижня було привернення уваги до актуальних питань післядипломної освіти та необхідності створення комплексної системи освіти впродовж життя, стрижнем якої були б ВНЗ. В контексті запровадження принципу неперервної освіти або освіти впродовж життя , який займає особливе місце серед принципів сталого розвитку, проголошених ООН   Інститут післядипломної освіти та дорадництва ПДАА наполегливо працює в напрямку створення комплексної системи освіти впродовж життя, як найважливішого чинника якості робочої сили на ринку праці, стабільностиі та процвітання українського суспільства.

ПДАА має великий досвід у підготовці фахівців для народного господарства та у підвищенні їх кваліфікації та перепідготовці. Академія сьогодні– це сучасний багатопрофільний науково-освітній комплекс зі всіма елементами ступеневої та післядипломної освіти, що є складовою частиною європейського освітнього простору відповідно до вимог Болонської декларації. У Полтавській державній аграрній академії навчаються 8 тисяч студентів і 1740 слухачів Інституту післядипломної освіти та дорадництва. В академії проводять заняття 415 викладачів, з них 130 задіяні у викладанні для слухачів Інституту післядипломної освіти та дорадництва. Багатий досвід у організації системи підвищення кваліфікації мають і коледжі, які входять до навчально-наукового комплексу ПДАА.

Історія підвищення кваліфікації в академії веде свій початок з далеких 30-х років минулого століття.

Перші паростки підвищення кваліфікації спеціалістів сільського господарства періодично пробивались на теренах сільськогосподарського інституту. Так, у 1932-33 р.р. на базі Полтавського сільськогосподарського інституту було проведено Всесоюзні курси агрономів-кормовиків Вищої кваліфікації Наркому Союзу РСР. У січні 1954 року були організовані постійно діючі курси підвищення кваліфікації інженерів-механіків МТС.

З 1963 по 1966 роки працювала Полтавська міжобласна однорічна школа підготовки керівних кадрів колгоспів і радгоспів. Директором школи була Савенко К.П.

У 1971 році в Полтавському державному сільськогосподарському інституті розпочалася планова, постійна робота по підвищенню кваліфікації спеціалістів сільського господарства. Розпорядженням Ради Міністрів СРСР від 17 серпня за №1673 було створено факультет підвищення кваліфікації керівників та спеціалістів сільського господарства. Очолювала ФПК проректор по підвищенню кваліфікації Савенко Катерина Пилипівна.

Діяльність факультету велася в двох напрямках – однорічна школа підготовки керівного складу (майбутні голови колгоспів та директори радгоспів), та підвищення кваліфікації керівників, головних спеціалістів та спеціалістів сільського господарства.

Навчання передбачало вивчення передового досвіду ведення сільського господарства. Слухачі проходили практичний 3-х місячний курс практики у передових господарствах області. По закінченню писали випускну роботу, яку захищали і впроваджували у подальшій діяльності

Теоретичне навчання на факультеті поєднувалось з практичними заняттями В передових господарствах Полтавської області проводилися науково-практичні виїзні конференції. Організовувались поїздки в науково-дослідні інститути та передові господарства різних областей. Слухачі ФПК щорічно виїжджали на виставки (ВДНГ у м. Москва з відвідуванням передових господарств Підмосков’я, ВДНГ України).

У 1998 р згідно з наказом ректора інститу № 112 від 9 грудня 1998 р. «Про організацію перепідготовки спеціалістів на замовлення обласного центру зайнятості» в обов'язки ФПК включено організацію перепідготовки спеціалістів із наданням другої вищої освіти за спеціальностями :

  • "Облік і аудит",
  • "Економіка підприємства",
  • "Менеджмент організацій",
  • "Маркетинг",
  • "Фінанси".

У зв'язку із розширенням напрямків діяльності у серпні 1999 р. було здійснено зміну назви ФПК на факультет післядипломної освіти.

У 2004 році на базі Школи підвищення кваліфікації спеціалістів по виробництву свинини, яка була ліквідована, та факультету післядипломної освіти Полтавської державної аграрної академії створено Інститут післядипломної освіти. В зв’язку із запровадженням навчання дорадників та експертів – дорадників з 2007 р  назва інституту змінилася на Інститут післядипломної освіти та дорадництва.

Керівництво ФПК та ІПО в різні часи здійснювали: проректор з підвищення кваліфікації Савенко Катерина Пилипівна(1971 - 1986 ),

проректор з підвищення кваліфікації, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Опара Микола Миколайович( 1986-1992)проректор з підвищення кваліфікації, пізніше директор інституту післядипломної освіти, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Плахотнік Олександр Олексійович( 1992 – 2008).З 2008 р обов’язки директора Інституту післядипломної освіти та дорадництва виконує к.і.н, доцент Якубенко Олена Павлівна.

Сьогодні Інститут післядипломної освіти та дорадництва займається підвищенням кваліфікації, перепідготовкою спеціалістів , підготовкою дорадників не лише для аграрної сфери, але і для народного господарства в цілому.       

Перепідготовка кадрів із одержанням ними другої вищої освіти ведеться за спеціальностями:

  • «Фінанси та кредит»,
  • «Облік і аудит»,
  • «Економіка підприємства»,
  • «Менеджмент організацій»,
  • «Технологія виробництва та переробки продукції тваринництва»,
  • «Агрономія».

Інститутом здійснюється навчання, підвищення кваліфікації фахівців на замовлення обласного центру зайнятості, підприємств, установ і організацій різних форм власності, а також приватних осіб. Кожний громадянин, незалежно від віку, може пройти сертифіковане навчання на курсах підвищення кваліфікації "Комп’ютерні технології обліку з використанням програм "1С: Бухгалтерія 8" та "БТуз", "Управління роздрібною торгівлею (мерчандайзинг)", "Основи комп'ютерної та інженерної графіки", "Інтернет-технології у бізнесі", "Організація туристичного бізнесу",»Організація сільського зеленого туризму», "Основи підприємницької діяльності", "Комп’ютерні інформаційні технології з основами конфігурування програми "1С: Бухгалтерія", "Створення логістичної системи управління", "Технологія створення та супроводження Web-сайтів", "Професійне фінансове посередництво та консультування", "Менеджмент у туристичному, ресторанному та готельному бізнесі" , садово-паркове господарство та ландшафтний дизайн, «Інтенсивний курс вивчення іноземної мови» , «Сертифікований професійний бухгалтер АПВ» та інших курсах.

За роки свого функціонування система післядипломної освіти Полтавського державного сільськогосподарського інституту, а пізніше академії підготувала багато кваліфікованих фахівців.  

В першому випуску ФПК було 176 осіб, а в останньому у 2010 р.більше 1500 осіб .За роки існування системи післідипломної освіти було підвищено кваліфікацію більше 15 тис. слухачів, другою вищою освітою було підготовлено близько 3600 слухачів,на різноманітних курсах навчалося  близько 15 тисяч осіб, пройшли стажування на базі ПДАА більше 4 тис.викладачів .Всього . за 40 років системою післядипломної освіти академії було підготовлено більше 37 тисяч фахівців.

Серед випускників системи післядипломної освіти ПДАА в.о.начальника Головного управління агропромислового розвитку Полтавської обласної державної адміністрації С.Л.Москаленко, заступник голови Полтавської обласної державної адміністрації О.В.Коваль,в.о. ректора, професор В.І.Аранчій,

керівник бізнесу крупних та VIP-корпоративних клієнтів ПАТ КБ Приватбанк А.О. Скрипник,директор Полтавської міжрайонної виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності О.Л.Білий,в.о.першого проректора ПДАА д.с.г.н, професор П.В.Писаренко,декан факультету обліку і фінансів к.е.н,доцент Л.О.Дороганьпроректор з міжнародних зв'язків ПДАА О.О. Горбта багато інших висококваліфкованих фахівців, кар'єрному зростанню яких сприяла система післядипломної освіти.Численні випускники Інституту післядипломної освіти та дорадництва створюють позитивний імідж Полтавської державної аграрної академії не лише в області, але і за її межами.

Післядипломна освіта у ПДАА має славну історію. Як згадує колишній проректор ФПК, а нині проректор з наукової та науково-педагогічної роботи ПДАА М.М. Опара «факультет підвищення кваліфікації Полтавського сільськогосподарського інституту завжди був в числі кращих серед аграрних вузів держави», а система післядипломної освіти у ПДАА завжди була справжньою «школою знань та досвіду». Як писала газета «Зоря Полтавщини» у 1973 році, - «досвід – велике багатство, вивчити і запровадити його - обов'язок кожного спеціаліста. Досвід, помножений на знання, набуті на ФПК при Полтавському ордена Трудового Червоного Прапора сільськогосподарському інституті, дає можливість добитися високих, ще вищих успіхів на шляху інтенсифікації сільськогосподарського виробництва». Така оцінка багаторічної роботи ФПК (ІПО)та всіх викладачів ПСГІ(потім ПДАА), які працювли в цій системі дійсно є підтвердженням тієї важливої місії, яку несе у собі післядипломна освіта у будь-який історичний період розвитку країни.

Сорок років – це немало для звершень і здобутків. Але 40 років – це і не так багато для зрілого, досвідченого та повного творчих сил колективу.

Сьогодні Інститут післядипломної освіти та дорадництва Полтавської державної аграрної академії продовжує активну діяльність , розвиває традиційні форми роботи та постійно шукає нові.

Директор Інституту післядипломної освіти та

дорадництва Полтавської державної аграрної

академії, к.і.н., доцент                                                                                            Олена Якубенко