Підсумки XV Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання “Лідери АПК ХХІ століття” серед студентів вищих навчальних закладів I-IV рівнів акредитації Мінагрополітики України

ШАНОВНІ УЧАСНИКИ
XV Всеукраїнського Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання аграрних вищих навчальних закладів!

      Плекаємо надію,що дні,проведені на Полтавщині, стали для вас багатими на приємні події та корисний досвід. Упевнені, що наша земля стала для вас справжнім джерелом духовності України. Віримо, що ця наснага духу, яку ви здобули, підтримає вас у житті, додасть сили до злетів на професійному й особистому рівні. Переконані, що саме у ваших руках - відродження рідного села, забезпечення його соціально-економічного потенціалу.
      Знання, ідеї, проекти, якими ви поділилися, конструктивний діалог, цікаві зустрічі - цей багаж, здобутий під час «круглих столів», стане наснагою для ваших майбутніх звершень. Результати, які ви обґрунтували під час спільної творчої роботи, є, без перебільшення, механізмом розвитку агропромислового комплексу, сільських територій та всієї країни.
       Підтримуйте один одного, не втрачайте здобутої дружби! Ваша молода сила, максималізм, амбітність, чистота помислів, принциповість, розум - це наше головне багатство. Пишаємося вами й бажаємо, щоб усе ваше життя було сповнене такими ж приємними емоціями, як під час перебування на полтавській землі!

Валентина Іванівна Аранчій,
ректор Полтавської державної аграрної академії, професор

Сказане забувається, написане залишається!

День перший

      П'ятнадцятого травня на базі Полтавської державної аграрної академії розпочав свою роботу ХV Зліт іменних стипендіатів і відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» серед студентів вищих навчальних закладів І-IV рівнів акредитації Міністерства аграрної політики та продовольства України, який тривав до 18 травня.

      На студентський форум прибуло 279 найкращих студентів, які одержують стипендії Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України, відомих громадських діячів та передовиків виробництва.
      Цьогорічний зліт проводиться під гаслом «Рідне село», адже Україна - це аграрна країна.
      У перший день зльоту на Театральній площі перед обласним академічним драматичним театром ім. М. В. Гоголя відбулася урочиста церемонія, вітання делегацій зльоту. Кожній делегації студенти академії вручили запашний коровай - символ достатку та добра.
      У глядацькій залі театру з вітальними словами до присутніх звернулися Голова Полтавської обласної державної адміністрації Олександр Васильович Удовіченко, директор Департаменту науково-освітнього забезпечення агропромислового виробництва та розвитку сільських територій Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Володимирович Кадигроб, секретар міської ради Оксана Антонівна Деркач, ректор Полтавської державної аграрної академії, професор Валентина Іванівна Аранчій, голова Котелевської районної державної адміністрації, Герой України Тетяна Михайлівна Корост, Голова Об'єднаної ради студентського самоврядування вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України Тетяна Бардіна.
       Усі виступаючі тепло вітали учасників Зльоту та присутніх студентів академії, всю студентську молодь - міцну опору нашої держави.
      Під час церемонії відкриття даного заходу в залі також були присутні Герої - аграрії Т. М. Корост та Є. М. Золотарьов, ректори аграрних навчальних закладів України, керівники аграрних підприємств, науковці та спонсори заходу.
        За високі досягнення у навчанні, активну життєву позицію та вагомий внесок у розвиток молодіжного руху майбутніх фахівців-аграріїв значну частину молодих активістів нагороджено грамотами та подяками Міністра аграрної політики та продовольства України.
       Після урочистостей відбувся святковий концерт, а увечері у приміщенні центру дозвілля з нагоди відкриття Зльоту - святкова дискотека.
 
 

 

       День другий
 
       Другий день зльоту видався не менш насиченим на події. Молода аграрна еліта брала участь у засіданнях «круглих столів». Їх було десять із різних напрямів аграрної освіти: агрономії, механізації, тваринництва, економіки, обліку, ветеринарної медицини, екології, землеробства, соціально-економічних проблем сучасної молоді, розвитку сільських територій.
      Заздалегідь, знаючи тематику «круглих столів», кожен бажаючий учасник заходу підготував тези наукових доповідей, що увійшли до збірки наукових праць.
      На засіданнях заслухано 144 наукових повідомлень, більшість із них презентувалася з допомогою відео- та аудіосупроводу.
     Із повідомленнями про сучасний стан аграрної економіки, рослинництва, тваринництва, ветеринарії, механізації, суспільних відносин перед учасниками «круглих столів» виступили заступники директора    Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації М. М. Сущий та І. О. Філоненко, начальник відділу економічного розвитку і торгівлі обласної державної адміністрації Ю. С. Малько, заступник начальника Головного управління Держземагенства у Полтавській області Г. І. Шарий, комерційний директор ТОВ АПК «Докучаєвські чорноземи» М. Ю. Кобченко, голова Регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад О. І. Шереметьєва, заступник начальника відділу у справах сім і та молоді обласної державної адміністрації Ю. Р. Северин, начальник служби у справах неповнолітніх обласної державної адміністрації І. А. Конончук, директор Полтавського реабілітаційного центру сім'ї «Родинний дім» Л. А. Сазонова, керівник корпоративного навчального центру агрохолдингу «Кернел» С. А. Кириченко.
      Для учасників «круглих столів» з тем: «Розвиток сільських територій як складова аграрної політики держави», «Участь молоді у розвитку економіки та суспільства України» та «Ветеринарний та фітосанітарний моніторинг і контроль» були організовані виїзні засідання до Полтавського реабілітаційного центру сім'ї «Родинний дім» у с. Рибці, готельно-ресторанного комплексу «Глухомань», що у Полтавському районі, та до науково-виробничого ТОВ «Лейкопол» і державної лікарні ветеринарної медицини. Учасники «круглих столів» визначили кращих доповідачів, яких чекають нагороди.
       У цей же день проводилося два конкурси - конкурс студентської фотографії та «Кращий студент року».
       У «Кращому студенті року» взяли участь представники ВНЗ ІІІ-ІУ рівнів акредитації від кожної області. Журі та глядачі визначили найкращих:
Павло Віслогузов - студент Луганського національного аграрного університету;
Зінаїда Гребенюк - студентка Одеського державного аграрного університету;
Дар'я Пташник - студентка Білоцерківського національного аграрного університету;
Вікторія Іванова - студентка Миколаївського національного аграрного університету;
Віталій Співачук - студент Таврійського державного агротехнологічного університету;
Юлія Фещук - студентка Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С. 3. Ґжицького;
Сергій Бондаренко - студент Харківського національного університету сільського господарства імені Петра Василенка;
Оксана Смаль - студентка Львівського національного аграрного університету;
Юлія Нівеська - студентка Уманського національного університету садівництва;
Ольга Єгорова - студентка Дніпропетровського державного аграрного університету;
Яна Стратейчук - студентка Сумського національного аграрного університету;
Анастасія Збирня - студентка Херсонського державного аграрного університету;
Василь Гордійчук - студент Житомирського національного агроекологічного університету;
Ольга Ящишена - студентка Вінницького національного аграрного університету;
Ірина Качан - студентка Подільського державного аграрно-технічного університету;
Оксана Степа - студентка Ніжинського агротехнологічного інституту НУБіП України;
Михайло Мірошниченко - студент Харківської державної зооветеринарної академії;
Анна Худолій - студентка Полтавської державної аграрної академії;
Анастасія Кононенко - студентка Південного філіалу «Кримський агротехнологічний університет» НУБіП України;
Христина Васильєва - студентка Керченського державного морського технологічного університету;
Ольга Кухар - студентка Національного університету біоресурсів і природокористування України.
       Під час роботи молодіжного форуму відбулося засідання Об'єднаної ради студентського самоврядування, про роботу Об'єднаної ради звітувалася її очільник - Тетяна Бардіна.
    Також відбулися вибори Голови ради на наступний період. Після дебатів Головою Об'єднаної ради студентського самоврядування вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України знову обрана Тетяна Бардіна - аспірант ПДАА.
 
 

День третій

      Третій день XV Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» розпочався низкою організованих екскурсій історичними місцями Полтави.

       Делегації відвідали музей та поле Полтавської битви, музей дальньої авіації, музей-садибу І. П. Котляревського, Білу альтанку та архітектурний ансамбль будівель Круглої площі.
      Наступним етапом цього дня були екскурсії до передових сільськогосподарських підприємств Полтавщини - ПП «Агроекологія» Шишацького району, ТОВ АФ «Маяк» Котелевського району, ТОВ АПК «Докучаєвські чорноземи» Карлівського району.
 
       У господарствах учасники Зльоту ознайомилися з виробничою діяльністю, розвитком соціальної сфери села, роботою сільськогосподарських кооперативів тощо. Смачно пообідавши, задоволені від поїздки, всі повернулися до аграрної академії, де на них чекав ярмарок «Барви Полтавщини».
       Майстрині ужиткового мистецтва провели для студентів майстер-класи та запропонували сувенірні вироби на згадку про перебування в нашому чудовому місті.
       Ярмаркуючих (а їх зібралося чимало!) привітав сам Микола Васильович Гоголь (у виконанні артиста театру Богдана Чернявського) та персонажі з творів класика - Хівря та дяк.
      Аматорські колективи аграрної академії - народний фольклорний ансамбль «Маланка», народний ансамбль сучасної пісні «Малахіт» - народними та сучасними естрадними піснями підтримували веселий настрій ярмаркуючих.
       Майстерно грав на гармошці студент інженерно-технологічного факультету Олександр Доронін. Байдужих там не було: всі танцювали, співали, веселилися...
      А вже о дев'ятій годині вечора розпочалася остання на цьогорічному Зльоті дискотека, під час якої демонструвалися фрагменти відеофільму про XV Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття». Кожен із учасників побачив себе і в ролі доповідача-науковця, і в ролі допитливого студента-практиканта чи туриста.
 

 

     День четвертий

      

       Четвертий день Зльоту був завершальним, прощальним.
        Учасники даного заходу зібралися у святково прикрашеній актовій залі першого навчального корпусу на пленарне засідання, щоб підвести підсумки «круглих столів», прийняти робочі документи Зльоту та звернення до молоді України.
        Підсумувала роботу студентського форуму директор Державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», заступник голови оргкомітету з підготовки та проведення ХУ Зльоту Ірина Максимівна Синявська.

      Разом із заступником директора Департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій Тетяною Олександрівною Чернявською вони вручили грамоти студентам, чиї наукові повідомлення під час проведення «круглих столів» виявилися найкращими.
      Зі словами подяки господарям Зльоту, керівництву області та міста звернулися студенти із Сумської делегації Артем Шутько та із Донецької - Катерина Ільїна.
      Пафосно звучали в залі слова звернення учасників Зльоту до молоді України. Текст зачитав аспірант Білоцерківського національного аграрного університету Юрій Балацький.
      Завершальним етапом пленарного засідання стала передача штандарту Зльоту вищому навчальному закладу, на базі якого буде проводитися наступний зліт у 2014 році. Ним став Вінницький національний  аграрний університет.
       Виступаючи під час передачі штандарту, ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Іванівна Аранчій подякувала всім учасникам Зльоту за толерантність, розуміння проблем, зваженість, уміння показати себе та слухати інших, наполегливість, і побажала студентам бути гідними представниками нової формації аграріїв України.
 
Анатолій Кочерга,
проректор із науково-педагогічної, наукової роботи ПДАА, доцент
 

 

Головне — це враження учасників!
 
       Ось і закінчився XV, ювілейний Зліт іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття»! І кому як не самим студентам-учасникам оцінювати якість його проведення. Нам дуже приємно, що за результатами анкетування, що пройшло у рамках заходу, можна із впевненістю сказати: «Зліт пройшов на славу!». Полтавська державна аграрна академія в вкотре довела, що ми - потужний інноваційний, науково-практичний центр підготовки майбутніх фахівців.
       Учасники високо оцінили змістовність програми, якість організації Зльоту, житлові умови, харчування, роботу працівників академії. Найбільше до душі припало Урочисте відкриття у театрі ім. М. В. Гоголя, проведення «круглих столів», Всеукраїнський конкурс «Кращий студент року», екскурсії на провідні аграрні підприємства області, ярмарок «Барви Полтавщини» і, звісно ж, дискотеки.
Тетяна Бардіна,
Голова Об'єднаної ради студентського самоврядування вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України
 
Діяльність Регіонального навчально-практичного центру розвитку сільських територій ПДАА
 
      15 травня 2012 року стартувала Ініціатива «Рідне село». Її основні положення були розроблені Міністерством аграрної політики та продовольства України за участі Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, профільних громадських організацій, аграрної науки, міжнародних експертів та аграріїв. Ініціатива є частиною процесу соціально-економічної модернізації в межах проекту Стратегії розвитку аграрного сектора.
      Метою Ініціативи «Рідне село» є підвищення якості життя сільського населення шляхом зміцнення сільської економіки, налагодження соціальної інфраструктури, покращання довкілля. Економіко-виробнича складова ініціативи має на меті підтримку сільських громад через зміцнення економічної основи сільського розвитку - господарств населення, малих і середніх товаровиробників сільськогосподарської продукції. На цій основі наступним етапом є підтримка сільськогосподарської кооперації як дієвого шляху підвищення конкурентоспроможності невеликих товаровиробників.
      У зв'язку з цим, на виконання доручення Міністерства аграрної політики та продовольства України, наказом ректора створений Регіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій.   Відповідно, розроблено і затверджено «Положення про регіональний навчально-практичний центр розвитку сільських територій». Основними напрямами діяльності Центру є: соціальний та економічний розвиток; інформаційно-консультативні послуги.
      Академія також брала участь у засіданні Громадської ради з розвитку сільських територій та в реалізації проекту ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
      Завдяки співпраці з польськими колегами було проведено навчання жінок за програмою «Сільський зелений туризм».
      Сайт Полтавської державної аграрної академії (https://www.pdaa.edu.ua) містить вкладник «Рідне село», де кожен може отримати всю інформацію щодо діяльності Регіонального навчально-практичного центру розвитку сільських територій.
      Ініціативою «Рідне село» передбачено, що ключовими партнерами її реалізації є Міністерство аграрної політики та продовольства України, сільські громади, аграрії-виробники, освітяни та науковці. Тому для налагодження нашої співпраці 22 лютого 2013 р. відбувся круглий стіл за проектом соціально-економічного розвитку сільських територій «Рідне село». Директором департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації С.О. Фроловим, ректором Полтавської державної аграрної академії, професором В.І. Аранчій та головою Полтавського Регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад з метою досягнення згоди щодо середньострокових цілей розвитку та можливостей співробітництва у сфері розвитку Ініці¬ативи «Рідне село» підписано Меморандум про наміри щодо взаємного співробітництва з питань інформаційно-консультаційного забезпечення розвитку агропромислового комплексу та сільських територій.
      Заступником голови Полтавської обласної адміністрації затверджено, а директором Департаменту агропромислового розвитку Полтавської облдержадміністрації та головою Полтавського регіонального відділення Всеукраїнської асоціації сільських і селищних рад погоджено план заходів РНПЦ на 2013 рік. У ньому передбачено:
навчання сільських та селищних голів;
консультації з актуальних та проблемних питань діяльності СОК (заочна форма, оn-line - через сайт та форум);
навчання цільових аудиторій з питань розвитку сільських терито¬рій;
анкетування з аналізу ситуації в сільській місцевості;
науково-практичні конференції з розробки заходів удосконалення діяльності СОК та інших форм господарювання;
підсумкова конференція за результатами діяльності.
      У наших спільних інтересах - повернути студента до проблем рідного села, надати йому необхідних знань і наснаги для їх вирішення.
Людмила Капаєва,
 директор Інституту післядипломної освіти та дорадництва, доцент
 
КРУГЛІ СТОЛИ - ПЛАТФОРМА
 
      Шістнадцятого травня 2013 року в рамках Зльоту проводилися «круглі столи». Вони передбачали обмін досвідом, оприлюднення результатів наукових досліджень студентів, обговорення проблемних питань.
       У роботі круглого столу «Інноваційні технології виробництва і переробки продукції тваринництва» взяв участь 21 студент-відмінник із навчальних аграрних закладів.
      Учасники дискусії обговорили такі питання: використання меду у виробництві кисломолочних продуктів; перспективи розвитку органічного тваринництва в Україні; пріоритетні напрями розвитку технологій переробки молока на сільськогосподарських підприємствах; використання заквасок на основі молочнокислих бактерій при заготівлі кормів; сучасні технології утримання тварин і птиці на прикладі окремих господарств та підприємств України; генотипи тварин і птиці сучасної вітчизняної та зарубіжної селекції на прикладі окремих господарств та підприємств України; сучасні технології переробки продукції тваринництва, визначення її якості на прикладі окремих господарств та підприємств України.
       У роботі круглого столу «Сучасні напрями розвитку технологій та техніки в сільськогосподарському виробництві» взяли участь 19 студентів-відмінників із різних вищих навчальних аграрних закладів.
     Учасники дискусії обговорили такі питання: підвищення надійності відновлених деталей сільськогосподарської техніки методом вібраційного зміцнення; покращення паливо-економічних і екологічних показників тракторів і автомобілів; пошук та дослідження енергозберігаючих технологічних процесів у рослинництві; екологічно чисті технології та машини захисту рослин від шкідників; використання відновлюваних джерел енергії та енергозберігаючих технологій в агропромисловому комплексі.
      У роботі круглого столу «Актуальні проблеми фінансово-аналітичного та облікового забезпечення розвитку сільських територій» взяли участь 17 студентів-відмінників із різних навчальних аграрних закладів.
      Учасники дискусії обговорили такі проблеми: фінансово-кредитне забезпечення розвитку сільських територій та проблеми реалізації соціально-економічної політики в цьому напрямі; облік землі та земельних відносин у сільських громадах, облік розрахунків з орендодавцями земельних та майнових паїв.
      Найбільш активними учасниками дискусії визнано Кустрьо Юлію Василівну, Ільїну Катерину Андріївну, Єгер Катерину Вадимівну, Чижик Тетяну Анатоліївну.
      У роботі круглого столу «Стратегія розвитку аграрного сектору економіки в контексті реалізації положень ініціативи «Рідне село» взяли участь 12 студентів-відмінників із різних вищих навчальних аграрних закладів.
      Учасники дискусії обговорили наступні питання: основні етапи трансформації управлінської парадигми в аграрному секторі економіки, науково-практичні засади організаційного розвитку підприємств.     Доповідачі окреслили перспективи застосування інноваційних технологій в аграрному виробництві та умови підвищення ефективності зовнішньоекономічної діяльності АПК в Україні. У доповідях також було проаналізовано науково-практичні підходи щодо створення ефективного організаційно-економічного механізму формування та розвитку економічного потенціалу аграрних підприємств. Детально висвітлені науково-практичні засади організаційного розвитку підприємств. Було розглянуто основні проблеми забезпечення сталого розвитку сільських територій та необхідність створення навчально-виробничої, економічно ефективної бази для сільських шкіл.
      Особлива увага була приділена питанням аналізу ринків продовольчих і непродовольчих товарів України, взаємодії суб'єктів зернового, м'ясо-молочного, плодоовочевого, грибного ринків і держави, впровадження інформаційно-аналітичних систем у сферу діяльності сільськогосподарських підприємств та необхідність розробки основних положень державної політики в аграрній сфері на середньо- і довгострокову перспективи.
      Відзначено, що підвищення ефективності використання ресурсів продовольчих ринків і впровадження інноваційних маркетингових технологій є комплексною проблемою, вирішення якої потребує системного підходу. Зокрема, рекомендується використовувати підходи маркетингового менеджменту у сільськогосподарському виробництві та передовий світовий досвід у реформуванні аграрного сектору.   Найважливішого значення на сучасному етапі набувають питання економічних аспектів регулю¬вання продовольчих ринків. У цьому напрямі слід прискорити впровадження результатів проведених раніше досліджень і ввести в практику обмін досвідом регуляторів різних країн.
        Найбільш активними учасниками дискусії визнано Гайдай Олену Андріївну, Горіховського Максима Володимировича, Твардовську Віту Михайлівну.
       У роботі «круглого столу» «Розвиток сільських територій як складова аграрної політики держави» взяли участь 10 студентів-відмінників із різних вищих навчальних аграрних закладів.
      Учасники дискусії обговорили питання розвитку сучасної аграрної політики згідно з концепцією багатофункціональності сільського господарства, важливою складовою якої є розвиток сільських територій, а   також головні проблеми сільського розвитку - безробіття, занепад соціальної інфраструктури, низький рівень життя тощо. Обговорювалися можливості залучення студентської молоді до розв'язання проблем розвитку сільських територій.
      У роботі круглого столу «Ветеринарний та фітосанітарний моніторинг і контроль» узяли участь 16 студентів-відмінників із різних навчальних аграрних закладів.
     Учасники дискусії обговорили такі питання: діагностика та заходи боротьби з паразитоценозами тварин; безпека і якість харчових продуктів; актуальні проблеми ветеринарного акушерства та хірургії; патоморфологічна діагностика хвороб тварин як невід'ємний етап постановки діагнозу; проблеми внутрішньої патології сільськогосподарських і домашніх тварин.
      Учасники були нагороджені Подяками та Грамотами за участь в обговоренні вищеназваних тематик.
      У роботі круглого столу «Екологія, охорона навколишнього середовища та збалансоване природокористування» взяли участь 32 студенти-відмінники з різних вищих навчальних аграрних закладів.
    Учасники дискусії обговорили такі питання: сучасний стан законодавства України у сфері охорони навколишнього середовища; екологічний стан ландшафтних комплексів та шляхи поліпшення ситуації; проблеми збереження та охорони біологічного різноманіття; прикладні аспекти охорони довкілля.
      Найбільш активними учасниками дискусії визнано Ломиша Івана Васильовича, Довженка Аркадія Володимировича, Зайцеву Тетяну Миколаївну, Кривошеєва Олександра Валерійовича, Дідюк Сніжану  Василівну, Синицину Наталію Юріївну.
       У роботі круглого столу «Природне землеробство - шлях до здоров'я та добробуту нації» взяли участь 20 студентів-відмінників із різних вищих навчальних аграрних закладів.
      Учасники дискусії обговорили такі питання: активна позиція студентської молоді у формуванні екологічної політики на національному та регіональному рівнях; екологічний стан ландшафтних комплексів та шляхи поліпшення ситуації; перспективи розвитку органічного землеробства; формування екологічної культури; поліпшення здоров'я людей крізь призму виробництва і споживання екологічно чистих продуктів, а також залучення до цієї суспільно значущої справи студентства, науковців і практиків.
       У роботі круглого столу «Роль агрономії в забезпеченні харчової та енергетичної безпеки цивілізації» взяли участь 20 студентів-відмінників із вищих навчальних аграрних закладів.
     Учасники дискусії обговорили такі питання: перспективи впровадження сільськогосподарських культур у сучасних агропідприємствах; сучасний стан селекції сільськогосподарських культур; сучасні проблеми вирощування й переробки лікарських та ефірно-олійних культур.
      У роботі круглого столу «Участь молоді у розвитку економіки та суспільства України» взяли участь 52 студента-відмінника з навчальних закладів аграрного профілю різних рівнів акредитації, а також Северин Юлія Романівна - заступник начальника відділу Управління у справах сім'ї та молоді ПОДА; Конончук Інна Анатоліївна - начальник Служби у справах неповнолітніх ПОДА; Сазонова Лідія Андріївна - директор Полтавського центру сім'ї «Родинний дім».
      Учасники дискусії обговорили нагальні проблеми сьогодення, зокрема: питання гендерної політики в Україні, погляди молоді на сім'ю та шлюб; аспекти духовного й фізичного розвитку молодих людей та їхнє бачення перспектив вирішення соціально-економічних проблем нашої держави.
Юлія Радочіна,
директор Центру іміджевої політики і профорієнтаційної роботи
 
 
 
"МАЯК" МАЙБУТНЬОГО
      Теоретичні знання, як відомо, без практики не мають цінності. Тому одним із завдань організаторів Зльоту відмінників було показати студентам передові агроформування Полтавщини, поспілкуватися із їхніми керівниками й цим самим надати молодіжним лідерам (хоча поки що у навчанні) можливість долучитися до сучасних ефективних методів ведення сільського господарства та прислухатися до мудрих порад.
      Так, 17 травня делегації з усіх областей вирушили набувати неоціненного досвіду до ПП «Агроекологія» Шишацького району, АФ «Маяк» Котелевського району та ТОВ АПК «Докучаєвські чорноземи» Карлівського району.
       Студенти навчальних закладів Вінницької та Рівненської областей завітали на агрофірму «Маяк», де їх радо зустріла її очільниця голова Котелевської районної державної адміністрації, почесний професор ПДАА Тетяна Михайлівна Корост. За видатний особистий внесок в організацію та забезпечення високих показників виробництва сільськогосподарської продукції, впровадження сучасних форм господарювання та багаторічну сумлінну працю вона отримала високе звання Героя України, є Заслуженим працівником сільського господарства України, а також нагороджена орденом «Княгині Ольги» ІІІ ступеня, орденом «Святої Анни» ІУ ступеня та орденом «Святої великомучениці
Варвари».
       По приїзді до Котельви делегації вшанували пам'ять загиблих у роки війни, поклавши квіти до пам'ятника Слави.
      Далі на гостей чекав смачний обід на березі річки Ворскли, що проходив під музичний супровід колективів художньої самодіяльності місцевого будинку культури і, нарешті, мета приїзду - екскурсія на виробництво.
       Студенти побували на декількох фермах, ознайомились із сучасним обладнанням для утримання, годування та доїння корів, новітньою системою видалення гною.
       Агрофірма «Маяк» займається вирощуванням та виробництвом чистої сільськогосподарської продукції - без хімікатів та пестицидів. Вирощені таким чином культури (пшениця, кукурудза, люцерна, соя та ін.) застосовуються для згодовування стаду агрофірми, яка спеціалізується переважно на молочному скотарстві. У результаті - екологічно чисте молоко, а відтак - і якісні продукти з нього. До речі, таку продукцію можна купити у мережах магазинів «Рідне село».
      Лідери АПК та відмінники навчання були вражені побаченим і почутим як від самої Тетяни Михайлівни, так і від досвідчених працівників, які проводили екскурсії виробництвом, а ще більше - людським доброзичливим ставленням та бажанням справжніх професіоналів-практиків передати свій досвід майбутнім спеціалістам найважливішої для нашого здоров'я і життя галузі.
Наталя Швець,
редактор газети
 
 
"ДОКУЧАЄВСЬКІ ЧОРНОЗЕМИ"
 
       У рамках проведення 15-го Зльоту відмінників навчання ВНЗ Мінагрополітики та продовольства України учасники даного заходу, зокрема представники Дніпропетровської, Київської, Житомирської, Кіровоградської, Одеської, Харківської областей, а також викладачі й студенти академії відвідали одне з найкращих агропідприємства Полтавської області - агропромислову компанію «Докучаєвські чорноземи» Карлівського району. Нині до складу ТОВ «Агропромислова компанія «Докучаєвські чорноземи» входять ВАТ «Бурякорадгосп цукрокомбінату ім. Халтуріна», ТОВ ім. А. Л. Фисуна, ТОВ «Агро-прогрес», ТОВ «МДМ», СГК «Ленінське», ЗАТ «Белухівка», ТОВ «Україна», ВАТ «Карлівський хлібозавод», ТОВ «Агрошляхбуд», «Карлівське інкубаторно-птахівниче підприємство», а також на правах асоційованих членів ТОВ «Воля-Лан» та ПСП «Орач». Вони мають об'єднане загальне управління і фінансово-розрахунковий центр. Під час екскурсії об'єктами компанії учасники зльоту мали можливість ознайомитися з виробничим процесом на хлібзаводі, зокрема в кондитерському цеху, відвідали елеватор підприємства, розрахований на обробку та зберігання понад 80 тис. тонн збіжжя. Захоплення в учасників зльоту викликав сад підприємства. Останнім виробничим об'єктом у плані екскурсії був сучасний м'ясокомбінат, де випускаються варені, варено-копчені та напівкопчені ковбаси, сосиски, сардельки, ковбаси ліверної групи. Під час екскурсії відвідувачі мали можливість скуштувати продукцію власного виробництва агропромислової компанії «Докучаєвські чорноземи».
Олег Федірець, 
доцент кафедри менеджменту
 
ЕКОЛОГІЧНОМУ ЗЕМЛЕРОБСТВУ - БУТИ!
 
      Сімнадцятого травня 2013 року для гостей Полтавської державної аграрної академії - учасників XV Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання з Сумської, Львівської, Волинської, Івано-Франківської, Київської та Тернопільської областей було організовано екскурсійний день, у рамках якого відбулися оглядові екскурсії містом та до музею дальньої авіації. Далі маршрут пролягав до ПП «Агроекологія» Шишацького району, що знаходиться у с. Михайлики. Перед учасниками виступив керівник господарства - Герой Соціалістичної праці, Герой України Семен Свиридонович Антонець, який розповів про нелегкий шлях становлення і розвитку екологічного виробництва в Полтавській області.
       Із 2000-го року Семен Свиридонович очолює приватне підприємство «Агроекологія» Шишацького району Полтавської області - єдине в регіоні господарство, що пішло по шляху біологізації землеробства.   Більше 30 років тому тут відмовилися від плуга, вся земля обробляється без обертання скиби. Ще у 1978 році на цих землях перестали застосовувати гербіциди, а мінеральні добрива вносили обмежено.
      Компенсується удобрення ґрунту внесенням органіки та вирощуванням сидеральних культур. Дякуючи енергозберігаючій технології обробітку ґрунту, тут за будь-яких погодних умов одержують 40-50 ц/га зернових. Нині в господарстві 9 тисяч гектар орних земель.
      Після цього гості мали змогу ознайомитися з виробництвом, зокрема побували на полях, молочнотоварних фермах господарства. Крім того, представники підприємства провели цікаву екскурсію на дачі видатного громадського діяча В. Г. Короленка у с. Хатки, реконструйованої в 2003 році до 150-річчя від дня народження письменника-гуманіста на кошти ПП «Агроекологія». Учасники поверталися до ПДАА переповненими новими враженнями, у піднесеному настрої. Всю дорогу назад лунали українські пісні.
Олександр Помаз,
доцент кафедри менеджменту
 
КРАЩІ СЕРЕД КРАЩИХ
 
       Шістнадцятого травня в рамках XV Зльоту іменних стипендіатів та відмінників навчання «Лідери АПК ХХІ століття» у стінах навчального корпусу №1 ПДАА відбувся конкурс «Кращий студент року». Захід проходив у два етапи. На першому - навчальні заклади самостійно обирали найкращого студента. Другий - відбувався під час Зльоту і його завданням було представити візитну картку на тему: «Я - лідер», яку конкурсанти підготували завчасно. Цьогорічний формат конкурсу дещо змінили, адже метою було не обрати переможця, оскільки кожен із присутніх на сцені вже став найкращим студентом свого навчального закладу.
      Організаторами конкурсу стали Департамент науково-освітнього забезпечення АПВ та розвитку сільських територій, державна установа «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта», Об'єднана рада студентського самоврядування вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України.
       На святі були присутні вельмишановні гості: заступник директора Департаменту науково-освітнього забезпечення агропромислового виробництва та розвитку сільських територій Тетяна Олександрівна Чернявська, директор державної установи «Науково-методичний центр інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності вищих навчальних закладів «Агроосвіта» Ірина Максимівна Синявська, керівник корпоративного навчального центру корпорації «Кернел» Сергій Олександрович Кириченко та ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Іванівна Аранчій.
       Нелегка справа дісталася представнику з Луганської області Павлу Віслогузову, оскільки він розпочинав свято і виступав найпершим разом із колегою - Андрієм Кранцевичем. Хлопці розігріли публіку яскравою піснею і підняли настій присутнім гостям та студентам.
      Нагороджували переможців конкурсу серед студентів вищих навчальних закладів Міністерства аграрної політики та продовольства України «Кращий студент року» ректор Полтавської державної аграрної академії Валентина Іванівна Аранчій та заступник директора департаменту науково-освітнього забезпечення агропромислового виробництва та розвитку сільських територій Тетяна Олександрівна Чернявська.
      Разом із завершенням конкурсу позаду залишилися безсонні ночі та хвилювання, а попереду - радість від виступу та безліч спілкування з новими друзями та знайомими!
Юлія Клименко,
прес-секретар Студенськоїради