Пам’яті Анатолія Трохимовича Опрі

19 грудня 2013 року на 76-му році життя припинило битися серце доктора економічних наук, професора Анатолія Трохимовича Опрі.

Обірвалося життя людини, яка півстоліття присвятила плідній науковій праці у галузі статистики та педагогічній діяльності у вищій школі, вченого, якого по праву можна віднести до сузір’я науковців національного масштабу.

Завдяки величезному професійному та життєвому досвіду, надзвичайній ерудиції та принциповості А. Т. Опря став одним з найавторитетніших вітчизняних спеціалістів зі статистики та аграрної економіки. За вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки ім’я Анатолія Трохимовича Опрі занесене до довідників «Українські видатні вчені економісти-аграрники ХХ століття» та «Енциклопедія сучасної України», а його професійні здобутки відмічені трудовою відзнакою «Знак пошани».

Уродженець м. Ясенувата Донецької області Анатолій Трохимович працював у провідних наукових та освітніх закладах України. Науково-педагогічна діяльність випускника Луганського сільськогосподарського інституту за спеціальністю «Бухгалтерський облік у сільськогосподарських підприємствах» розпочалась у 1962 році з посади викладача сільськогосподарського технікуму бухгалтерського обліку. За два роки Анатолій Опря повертається до рідної Alma-Mater на посаду асистента кафедри бухгалтерського обліку і статистики.

Остаточно визначившись із професійним шляхом, у 1967 році А. Т. Опря вступив до аспірантури Українського науково-дослідного інституту економіки та організації сільського господарства ім. О. Г. Шліхтера (м. Київ). А вже у 1969 році він достроково захистив кандидатську дисертацію на тему «Статистичне вивчення економічної ефективності скотарства».

Наступне десятиліття А. Т. Опря присвятив науковій роботі в УНДІ економіки і організації сільського господарства (пізніше перейменованого в Інститут аграрної економіки УААН) спочатку на посаді молодшого, а згодом старшого наукового співробітника. Із досвідом з’явилось бажання поділитися своїми знаннями із молоддю, зайнятися науково-педагогічною діяльністю.

Важливим етапом професійного шляху Анатолія Трохимовича були роки роботи в Українській сільськогосподарській академії (з 1992 року – Національному аграрному університеті, м. Київ). Впродовж 1979-1994 рр. він працював на посаді доцента кафедри статистики та аналізу господарської діяльності, де, зокрема, розробив та апробував унікальний навчальний курс «Методика викладання статистики».

В 1994 році Анатолій Трохимович пов’язав своє життя з Полтавською державною аграрною академією. А. Т. Опря був організатором і натхненником багатьох інноваційних змін в науково-педагогічній, науково-організаційній та методичній діяльності нашого ВНЗу. Так, обіймаючи посаду декана економічного факультету, він у 1998 році ініціював і домігся утворення на його базі факультетів обліку і аудиту та економіки і менеджменту. Довгі роки Анатолій Трохимович був завідувачем кафедри фінансово-економічного аналізу та статистики, сформувавши згуртований колектив зі своїх учнів та однодумців. Під керівництвом А. Т. Опрі були захищені п’ять дисертацій кандидата економічних наук. Напрацювання видатного вченого-методиста були покладені в основу типових навчальних програм для ВНЗ зі статистики.

Проте, впродовж 50 років А. Опря залишався насамперед вченим. Він зробив фундаментальний внесок у розвиток статистичної науки, зокрема, теорії статистики та математичної статистики. Провідними напрямами наукової діяльності Анатолія Трохимовича були розробка теоретичних і методологічних засад використання статистико-математичних методів в економіці та управлінні. За його участі було виконано чотири державні науково-дослідні теми Інституту аграрної економіки УААН з питань статистики, кібернетики та економіки. Результатом багаторічних досліджень став захист у 1997 р. докторської дисертації на тему «Статистика (теорія, методологія, практика)». Останніми роками він керував науково–дослідною роботою за темою «Удосконалення прийомів і методів аналізу ефективності сільськогосподарського виробництва та його економічного потенціалу».

Доктор економічних наук, професор Опря А.Т. залишив після себе значний інтелектуальний спадок – близько 200 наукових праць, серед яких понад 40 монографій, підручників і навчальних посібників. Викладення матеріалу у навчальній літературі, що належать його перу, відрізняється інноваційними підходами: програмованому контролі знань студентів (саме А.Т.Опря є автором першого в Україні підручника по статистиці з елементами програмованого навчання), використанні дистанційних технологій у навчальному процесі. За підручниками Анатолія Трохимовича, які вже стали класикою, навчалось не одне покоління економістів-аграрників.

Останніми роками професор А. Т. Опря плідно працював у спеціалізованих Вчених Радах із захисту кандидатських і докторських дисертацій та у редколегіях провідних наукових журналів, надавав консультативно–методичну допомогу з питань статистико–економічного аналізу показників аграрної економіки. Він не припиняв пошуку нових форм навчання молодих спеціалістів, мав багато творчих ідей та задумів, щедро ділився своїми знаннями з усіма, хто цього потребував.

Анатолій Трохимович залишив по собі світлу пам'ять у серцях своїх друзів, колег та учнів. Він став справжнім взірцем людини, педагога і науковця для викладачів і студентів, а його найкращі особисті та професійні якості не можуть не викликати поваги.

Назавжди запам’ятаємо Анатолія Трохимовича Опрю як сильну харизматичну особистість, компетентного професіонала та порядну, скромну, інтелігентну людину з великою душею.

Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким,
Аранчій В.І., ректор академії, професор
Дорогань-Писаренко Л.О., декан факультету обліку та фінансів, завідувач кафедри економічної теорії та економічних досліджень, доцент
Єгорова О.В., к.е.н., доцент