Офіційна позиція Полтавського державного аграрного університету щодо відновлення графіті-муралу, присвяченого Героям Небесної Сотні

2014 року до керівництва нашого Університету (тоді ПДАА) звернулися народний депутат України Юрій Бублик і депутат міської ради від партії «Свобода» Вадим Ямщиков щодо використання однієї зі стін кампусу для створення патріотичного зображення. Саме так у Полтаві з’явився мурал, присвячений Героям Небесної Сотні, у виконанні полтавського художника Дмитра Білоконя.

Із часом малюнок під дією зовнішніх факторів і погодних умов почав руйнуватися. Щоб зберегти цей витвір вуличного мистецтва, керівництво Університету неодноразово зверталося щодо його відновлення до ініціаторів створення муралу. Але вони відмовилися брати участь у ремонті стіни та реставрації муралу та порекомендували зафарбувати малюнок. (Лист від депутатів). Наголосимо, що освітяни ПДАУ не братимуть на себе такої відповідальності.

Попри відмову щодо реставрації з боку ініціаторів створення муралу, керівництво ПДАУ шукало можливості для збереження патріотичного зображення, яке нагадує усім містянам і гостям Полтави про ті буремні події, що стали поштовхом для підсилення самосвідомості українців. Безумовно, коли у травні 2022 року надійшла зустрічна спільна пропозиція від двох інших художників – Антона Кравченка та Олександра Фастовця, авторів патріотичного муралу біля Полтавського художнього музею (галерея мистецтв) імені Миколи Ярошенка, ми зацікавилися їхнім проєктом. Митці планують реконструювати фасад паркану, щоб він не осипався, виконати мурал на патріотичну тему, а також привести до ладу прилеглу до муралу навколишню територію.

Керівництво ПДАУ попросило надати проєкт для ознайомлення і затвердження. Вони його надали. Зі слів самих художників ми дізналися, що вони звернулися до міської ради з приводу фінансування реставраційних робіт, але коштів не отримали. Саме тому вирішили вдатися до благодійного збору необхідних коштів. Наголошуємо, що ініціатива зі збору коштів на ремонт стіни і виконання нового муралу належить Антону Кравченку та Олександру Фастівцю.

Також свою думку публічно почав висловлювати й виконавець існуючого муралу. Щоправда, замість конструктивного діалогу, до якого ми закликали із самого початку, він обрав шлях інформаційних виливів у медійний простір. Хочемо запевнити ініціаторів створення муралу, а також полтавців, що ми не намагаємося якимось чином применшити внесок Дмитра Білоконя у формування естетично привабливого вигляду нашого міста. Так само з великою вдячністю ставимося до ініціативи 2014 року Вадима Ямщикова та Юрія Бублика. Проте оскільки багато років художник Д. Білокінь не виявляв ініціативи щодо реставрації графіті-муралу, естетичний вигляд якого занепав, справедливо, що мурал реставрують ті художники, які мають можливості, кошти і першими надали адміністрації Університету  проєкт реставрації.