Науково-методичні здобутки кафедри Галузевого машинобудування

Протягом січня-лютого 2021 року викладачі кафедри галузевого машинобудування спільно із колегами-однодумцями інших закладів вищої освіти, а також за участі представників бізнесу опублікують результати поточних наукових досліджень у міжнародних фахових виданнях, які індексуються у численних міжнародних наукометричних базах: «EUREKA: Physics and Engineering» (Stanovska I., Duhanets V., Yakhin S. «Classification rule for determining the temperature regime of induction gray cast iron»,), «Eastern-European Journal of Enterprise Technologies» (Gnitko S., Vasyliev Ie., Popov S. «Designing an improved structure of the tool for repairing the brake pipe connectors in vehicles»).

«EUREKA: Physics and Engineering» – наукове видання Європейського Союзу, головною метою якого є публікація матеріалів, що дозволяють побачити нові відкриття на межі наук. Індексується із 2015 року у базі Scopus.

Відомо, що сірий чавун дешевший за сталь. Він характеризується здатністю поглинати коливання та вібрацію, високими ливарними властивостями (низька температура рекристалізації, текучість у рідкому стані, незначна усадка) та обробляється різанням. Сірий чавун як конструкційний матеріал широко застосовується в галузі сільськогосподарського машинобудування. Стаття «Classification rule for determining the temperature regime of induction gray cast iron» (автори Stanovska I., Duhanets V., Yakhin S.) присвячена розробленню правила для визначення температурного режиму індукційного плавлення сірого чавуну. Результати наукового дослідження рекомендовані технологам металургійного виробництва ливарних цехів для перевірки відповідності виконання операцій технологічного процесу заданому регламенту плавлення.

Науковий журнал «Eastern-European Journal of Enterprise Technologies» видається з 2003 року. Упродовж свого існування видання почало структуруватися за окремими томами – їх 13. З 2015 року журнал індексується у наукометричній базі даних Scopus, а в 2019 році увійшов до Переліку наукових фахових видань України з технічних наук за 37-ма спеціальностями.

Проблема ускладненого технічного обслуговування штуцерів гальмівних трубок транспортних засобів, термін експлуатації яких понад 8–10 років, розглянута у статті «Designing an improved structure of the tool for repairing the brake pipe connectors in vehicles» (автори Gnitko S., Vasyliev Ie., Popov S.). На підставі проведених наукових досліджень запропоновано нову конструкцію штуцера, завдяки якому можна здійснити безаварійний демонтаж, а також використовувати звичайний слюсарний інструмент для відкручування у разі наявності забруднення та корозії спряжених поверхонь.

 

Науковий журнал «Інженерія природокористування» включений до Переліку наукових фахових видань України. В опублікованій у ньому статті Прасолова Є. Я., Рижкової Т. Ю., Величка К. С. «Особливості модернізації гідропневматичного висівного апарату» відображено технологічний процес, що забезпечує уникнення пропусків насіння та пошкодження ростків у процесі посіву овочів гідропневматичним висівним апаратом, що забезпечує економію й отримання ранньої продукції сільського господарства.

Варті уваги навчальні видання, що розроблені за участі членів кафедр галузевого машинобудування та загальнотехнічних дисциплін, а також надруковані видавництвом «Ліра-К» у 2020 році.

Підручник Бучинського М. Я., Горика О. В., Чернявського А. М., Яхіна С. В «Основи творення машин» сприяє розвитку творчого мислення та професійній компетентності здобувачів вищої освіти, які знадобляться для втілення науково-технічних ідей у реальні конструкції машин, упровадження нових технічних рішень у виробництво. В основу висвітлення алгоритму творення машин покладені історичний досвід появи перших об'єктів техніки й сучасні принципи розвитку машинобудування. Розділи підручника, присвячені приводу і механізмам передачі руху та різним конструкційним матеріалам, логічно доповнюють цілісність викладення матеріалу. Не залишилися поза увагою й питання технічної експлуатації машин. Наведені приклади створення машин, які демонструють практичний хід інженерної думки у процесі створення нового.

В основу підручника Попова С. В., Бучинського М. Я., Гнітька С. М., Чернявcького А. М. «Теорія механізмів технологічних машин»  покладені загальні методи аналізу та синтезу механізмів, за якими здобувачі вищої освіти мають вивчити раціональну побудову структури сучасної технологічної машини під час її проєктування.

У підручнику Гнітька С. М., Бучинського М. Я., Попова С. В., Чернявcького Ю. А. «Технологічні машини» викладені загальні відомості про машини, за допомогою яких відбуваються технологічні процеси в різних галузях промисловості; охарактеризовані різні види силового приводу, передавальних і виконавчих механізмів обладнання.

Окрім цього, наприкінці 2020 року закінчено підготовку та затверджено монографію Фролова Є. А., Коробка Б. О., Попова С. В., Бондаря О. В. «Технологічне забезпечення якості складання нероз’ємних з’єднань із використанням зварювальних пристосувань в умовах серійного виробництва», у якій наведені результати розроблення та вдосконалення універсальних збірно-розбірних пристосувань, що переналагоджуються, для виробництва зварних конструкцій мало- та великогабаритних виробів машинобудування.

 

 

Викладачі кафедри галузевого машинобудування брали активну участь у наукових конференціях різних рівнів, за результатами яких були опубліковані тези доповідей, що представлені у репозитарії ПДАУ, а саме:

  • «Trends in the developments of modern scientific thought» (Vancouver, Canada);
  • «Сучасні виклики і актуальні проблеми науки, освіти та виробництва: міжгалузеві диспути» (м. Київ);
  • «Науково-технічні засади розробки, випробування та прогнозування сільськогосподарської техніки і технологій» (м. Київ);
  • «Інноваційні технології розвитку машинобудування та ефективного функціонування транспортних систем» (м. Рівне);
  • «Створення, експлуатація і ремонт автомобільного транспорту та будівельної техніки» (м. Полтава);
  • «Автомобільний транспорт в аграрному секторі: проектування, дизайн, та технічна експлуатація» (м. Харків);
  • «Науково-технічний прогрес у сільськогосподарському виробництві» (м. Мінськ);
  • «Технічні науки в Україні: сучасні тенденції розвитку» (м. Ізмаїл);
  • «Наукові підсумки 2020» (м. Харків).

 

 

 

 

 

  ​

 

 

Отже, викладачі кафедри галузевого машинобудування проводять значну наукову та методичну роботу, що заслуговує позитивної оцінки.

За матеріалами кафедри галузевого машинобудування