Науковці ПДАУ на чолі з Олександром Галичем долучилися до практичного семінару з підтримки агровиробників Полтавщини

 

14 березня 2024 року у Кременчуці відбулися практичний семінар з підтримки агровиробників Полтавщини та урочисте підписання протоколу про наміри щодо реалізації Програми міжнародної технічної допомоги між Програмою USAID АГРО та організацією об’єднань водокористувачів «КВІТУЧІ ЛАНИ». У програмі семінару також був візит в агропромислову групу "Арніка", яка на сьогодні є найбільшим європейським виробником органічної продукції. ОВК "Квітучі лани" — ще один важливий екологічний і соціально-економічний проєкт "Арніки". 
 
Під час зустрічі підписали Угоду про модернізацію меліоративної мережі організації водокористувачів «Квітучі лани» за участі першого заступника Міністра з аграрної політики та продовольства України Тараса Висоцького, депутатів аграрного комітету Верховної Ради України, керівництва області, представників Програми USAID АГРО та аграріїв. 
 
Це вкрай цікавий напрям роботи для Полтавського державного аграрного університету, особливо для науковців і студентів навчально-наукового інституту агротехнологій, селекції та екології, факультету технологій тваринництва і продовольства та факультету ветеринарної медицини. Тож ректор ПДАУ Олександр Галич і директор ННІ АСЕ Микола Маренич прийняли запрошення долучитися до семінару. 
 
До учасників заходу звернулися начальник Полтавської обласної військової адміністрації Філіп Пронін, керівник секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Старинець, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький, перший заступник голови Державного агентства розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм Тарас Кот, голова Кременчуцької районної військової адміністрації Олег Лєднік, голова Омельницької територіальної громади Андрій Пирог, керівник напряму земельної реформи Програми USAID АГРО Сергій Кубах, директорка Програми USAID АГРО Ксенія Сидоркіна, керівник ОВК «КВІТУЧІ ЛАНИ» Олег Ворона, представники громадських об’єднань і спілок водокористувачів Полтавської області. 
 
 На семінар також завітали заступник начальника Полтавської ОВА з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації (CDTO) Володимир Когут, директор Департаменту агропромислового розвитку Полтавської ОВА Сергій Фролов, почесний професор ПДАУ голова ФГ "Златопіль" Михайло Колісник та інші поважні гості.  
 
Спікери наголосили на важливості виконання Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації» всіма гілками влади як на центральному, так і на місцевому рівні. Також зазначили, що наступним важливим кроком реалізації реформи гідротехнічної меліорації є зміна управління державними меліоративними системами. 
 
Окрім цікавих виступів, учасники семінару мали змогу оглянути виробничі потужності ОВК «КВІТУЧІ ЛАНИ» та агропромислової групи «Арніка» у м. Глобине, отримати досвід розвитку органічного виробництва в умовах воєнного часу, обговорити забезпечення простежуваності виробничо-збутового ланцюга органічного виробництва й ознайомитися з технічними рішеннями та економічною ефективністю зрошення в органічному землеробстві. Представники Полтавського державного аграрного університету були приємно вражені інноваційністю та масштабністю  агропромислової групи «Арніка» та впевнені в подальшій на плідній співпраці. 
 
Нагадаємо, що на базі Полтавського державного аграрного університету 16 лютого 2024 року відбулася нарада, присвячена зрошувальному землеробству та водним ресурсам Полтавщини, яка зібрала науковців, представників органів влади та бізнесу. Тоді наш ректор Олександр Галич розповів присутнім, що вже відбувається навчання за спеціальністю 193 Геодезія і землеустрій та планується введення з 1 вересня цього року спеціальності 207 Водні біоресурси і аквакультура.