Круглий стіл з нагоди Дня Європи в Україні

14 травня 2021 року відбувся круглий стіл з нагоди Дня Європи в Україні за участю викладачів кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін і  студентів 1–4 курсів спеціальності «Політологія» факультету обліку та фінансів Полтавського державного аграрного університету.

Модератор заходу – Некряч Анастасія Іванівна, доктор політичних наук, професорка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, співмодератор – Скрипченко Валерія, студентка 3 курсу спеціальності «Політологія».

Під час круглого столу обговорювалися  такі питання:

  • сучасна Європа – спільний цивілізаційний простір співіснування і  виживання різних народів і націй;
  • європейська інтеграція як ефективна форма співпраці самостійних і незалежних держав;
  • історія формування  європейської  моделі інтеграції;
  • етапи становлення європейської  інтеграції;
  • принципи  Європейського Союзу;
  • структура Європейського Союзу;
  • розширення Європейського Союзу;
  • Копенгагенські критерії набуття членства в ЄС;
  • брекзит і його значення для європейської спільноти;
  • європейський вибір України – стратегічний напрям зовнішньої політики;
  • Угода про Асоціацію з Європейським Союзом – важливий етап на шляху отримання Україною повноправного членства в ЄС;
  • формування європейських цінностей і стандартів – ключове завдання українського суспільства.

Здобувачі вищої освіти спеціальності «Політологія» підготували цікаві й змістовні доповіді. У виступі Федора Сидоренка йшлося про міжнародне значення Європейського Союзу, про те, що сучасна Європа – це цивілізаційний простір виживання півмільярдної спільноти, різних за етнічністю та ідентичністю народів та етносів. По суті, це модель нової архітектури міжнародного співіснування людей. Європейська інтеграція нині одна з ефективних форм взаємовигідної і партнерської співпраці самостійних і незалежних держав. 

На принципах діяльності Європейського Союзу та його структур, зокрема принципах субсидіарності, акцентувала свою увагу Валерія Скрипченко.

Повноваження та функції інститутів і комітетів Європейського Союзу  розкрив у своєму виступі Владислав Гарус, а Олег Кекало проаналізував  передумови, причини та наслідки виходу Великої Британії зі складу Європейського Союзу.

Учасники обговорили основні етапи європейського вибору України та важливість реалізації Угоди про Асоціацію з Європейським Союзом. 

Подлєсна Ганна Володимирівна, кандидат психологічних наук, доцентка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, розкрила основні засади формування європейських цінностей і стандартів у сучасної молоді та всього  громадянського  суспільства.

Учасники круглого столу зазначили, що європейський вибір для нашої країни є не тільки пріоритетним напрямом зовнішньої політики, а й рушійною силою внутрішньополітичного життя і суспільних трансформацій. Такий вибір  є частиною нашої національної ідеї.

За підсумками обговорення питань учасники схвалили резолюцію, у якій  засвідчили свою повагу до європейської спільноти, принципів діяльності Європейського Союзу як одного із впливових суб’єктів світової політики, а  також висловили надію і сподівання, що ЄС разом зі світовою спільнотою сприятимуть нашій державі у якнайшвидшому врегулюванні конфлікту на Сході України та поверненні анексованої Автономної Республіки Крим.

Загалом, підтримуючи  європейський курс і розділяючи європейські цінності, студенти-політологи зазначили, що сучасна українська молодь докладатиме всіх зусиль, щоб наша країна була незалежною і цивілізованою, рівноправною серед націй світу, а в майбутньому набула повноправного членства в Європейському Союзі.

 

 

 

 

 

 

Аудиторія: 

Мітки: 

Діяльність: