Круглий стіл «Соціальне партнерство на місцевому рівні: політичний аспект»

 

Становлення самоврядних традицій – особлива сторінка в історії  нашої країни. Сьогодні, після численних трансформацій, в умовах війни і євроатлантичної інтеграції, місцеве самоврядування в Україні є основою народовладдя, одним з головних чинників демократизації суспільних відносин і розвитку громадянського суспільства, дієвим інструментом виконання як регіональних, так і загальнодержавних завдань. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
5 грудня 2023 року з нагоди Дня місцевого самоврядування та в рамках реалізації проєкту програми Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» в Полтавському державному аграрному університеті відбувся круглий стіл «Соціальне партнерство на місцевому рівні: політичний аспект». Мета заходу – виявлення можливостей політичного впливу соціального партнерства на формування та реалізацію стратегій розвитку місцевих спільнот, а також встановлення ефективного діалогу між владою, громадськістю та бізнес-структурами для сприяння соціальному прогресу та забезпечення стабільності й економічного зростання на місцевому рівні.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
З вітальними словами до учасників круглого столу звернулися ГАЛИЧ Олександр, професор, ректор Полтавського державного аграрного університету; ШАРАВАРА Тамара, професорка, проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Полтавського державного аграрного університету; КОВАЛІК Томаш, головний спеціаліст польсько-української співпраці конвенту самоврядної співпраці Польща – Україна; ЧОРНЕНЬКА Наталія, голова Корабельної районної ради міста Херсона.
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Робота круглого столу відбулася за такими напрямами:
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
1. Місцеве самоврядування України в нових політичних реаліях: стан і перспективи.
2. Децентралізація як шлях інноваційного оновлення місцевої влади, поліпшення її спроможності.
3. Інноваційні форми участі громадян на місцевому рівні.
4. Соціальний діалог громадських організацій, підприємців, представників бізнесу.
5. Політичний імідж органів місцевого самоврядування як підґрунтя розбудови сталих територіальних громад.
6. Європейські стандарти організації місцевого управління та можливість їх адаптації для України.  
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Спікерами заходу були: МИКІЙЧУК Володимир, виконавчий директор Асоціації «Полтавська обласна асоціація органів місцевого самоврядування»; КОНОНЕНКО Михайло, голова Полтавської районної ради, БОВА Євген, голова Новоселівської територіальної громади; ХОМЕНКО Ольга, заступниця Нехворощанського сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади; РЕКЕТОВА Віта, директорка Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції»; ГЛАЗОВ Олександр, радник голови Полтавської обласної ради з партисипації та молодіжних питань, депутат Полтавської районної ради; НЕКРЯЧ Анастасія, докторка політичних наук, професорка кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін, координаторка проєкту «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори розбудови сталих територіальних громад: успішні практики Європи для України»; ЛОПУШИНСЬКИЙ Іван,  доктор наук з державного управління, професор, заслужений працівник освіти України в. о. завідувача кафедри публічного управління та адміністрування Івано-Франківського національного  технічного університету  нафти і газу; ШЕРСТЮК Любов, регіональна координаторка проєкту «Інтерньюз-Україна» в Полтавській області; СИДОРЕНКО Федір, магістрант спеціальності Політологія Полтавського державного аграрного університету; СКРИПЧЕНКО Валерія, магістрантка спеціальності Політологія Полтавського державного аграрного університету. 
Загалом до участі у засіданні круглого столу долучилися представники територіальних громад, бізнесу, громадських організацій, академічної спільноти, зокрема науково-педагогічні працівники кафедри публічного управління та адміністрування, інформаційних систем і технологій ПДАУ, студенти спеціальності Політологія.
 
Під час заходу учасники ділилися практичним досвідом, озвучували проблеми територіальних громад і пропонували шляхи їх розв’язання на законодавчому рівні. Депутати, зокрема, зауважили, що вирішують питання районних рад після позбавлення їх значної частини можливостей саме завдяки асоціаціям обласних і районних рад; наголосили на бездіяльності багатьох старост, адже їхня посада не виборна. Зауважили, що всі громади мають різне фінансове становище, статки й досягнення, тому не можна допустити, щоб проблеми одних почали розв’язувати за рахунок інших, адже активні громади залучають інвестиції, а неактивні існують завдяки реверсним надходженням. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Обговорили також специфіку комунікації з органами влади та її значну забюрократизованість. Зауважили, що ефективне соціальне партнерство може стати дорожньою картою для всіх громад, а Офіс Євроінтеграції надасть допомогу в написанні стратегій розвитку, консультацію при створенні інвестиційних паспортів. Певною прогалиною громад є невміння комунікувати з представниками бізнесу, а відсутність окремих програм з підтримки бізнесу ускладнює розвиток таких громад на майбутнє. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Під час обговорення було розкрито конкретні форми участі громадян у виконанні спільних справ громади, наголошено на потребі проведення просвітницьких заходів серед мешканців територіальних громад, активної участі представників громади у підготовці грантових проєктів і їх реалізації. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Важливим показником успішної громади є формування її позитивного іміджу, що дасть змогу забезпечити інвестиційну привабливість територій. На переконання учасників круглого столу, рушієм суспільних змін на місцевому рівні  має стати молодь. Отже, участь громадян та соціальний діалог є важливими чинниками формування сталих громад в Україні. 
⠀⠀⠀⠀⠀⠀
Висловлюємо щиру вдячність усім учасникам круглого столу за конструктивні пропозиції і продуктивну роботу.