Кафедра бухгалтерського обліку та економічного контролю: траєкторія співпраці зі стейкхолдерами-роботодавцями

Робоча група випускової кафедри бухгалтерського обліку та економічного контролю, на яку покладається відповідальність за розробку та актуалізацію освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування, успішно співпрацює зі стейкхолдерами з метою увідповіднення усіх компонентів освітньо-професійної програми для здобувачів 2020 року набору до динамічних тенденцій і трендів ринку праці та запитів потенційних роботодавців.

Означена співпраця відбувається через зворотний зв'язок зі стейкхолдерами під час громадського обговорення оприлюднених на сайті проєктів освітньо-професійних програм, участі стейкхолдерів у засіданнях кафедри й робочої групи щодо розробки й удосконалення ОПП. Практикуються також виїзні зустрічі з потенційними роботодавцями для отримання рецензій-відгуків на освітньо-професійну програму на результативному етапі співпраці.

На освітньо-професійну програму першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування здобувачів вищої освіти 2020 року надійшли рецензії від кількох зацікавлених стейкхолдерів, серед яких Євгенія Лазеба – головний бухгалтер «Обліково-інформаційного центру» м. Полтави, випускниця факультету обліку та фінансів Полтавської державної аграрної академії, яка має кваліфікацію магістра з обліку і аудиту.

Пропозиції з удосконалення компонентів освітньо-професійної програми цього стейкхолдера стосувалися уведення дисципліни, яка б розкривала специфіку облікової діяльності бюджетних і фінансово-кредитних установ, суб’єктів малого бізнесу (зокрема й власників статусу фізичної особи-підприємця). У результаті співпраці зі стейкхолдером було також доповнено перелік програмних результатів, а саме: здатність реалізовувати новітні теоретичні знання та практичні навички обліково-контрольної роботи в умовах цифрової економіки.

Показово, що в поточному році підприємство «Обліково-інформаційний центр», яке представляє Євгенія Лазеба, працевлаштувало двох здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр спеціальності 071 Облік і оподаткування факультету обліку та фінансів ПДАА – Змієвську Альбіну та Марченка Євгенія – на посади бухгалтерів.

У кінцевому підсумку на засіданні кафедри бухгалтерського обліку та економічного контролю було ухвалено позитивне рішення щодо врахування рекомендацій стейкхолдера Євгенії Лазеби з удосконалення ОПП першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування здобувачів вищої освіти 2020 року, яке стало підставою для передачі матеріалів на розгляд науково-методичної ради спеціальності 071 Облік і оподаткування.

Члени науково-методичної ради спеціальності здійснили перевірку редакції освітньо-професійної програми та констатували її відповідність чинному Стандарту вищої освіти, нормативно-правовим документам, місії та стратегії ПДАА.

Вчена рада факультету обліку та фінансів належним чином оцінила відповідність освітньо-професійної програми Облік і оподаткування першого (бакалаврського) рівня вищої освіти чинним вимогам і надала позитивний висновок щодо їх затвердження вченою радою ПДАА та впровадженням у навчальний процес.

 

Аудиторія: 

Діяльність: