До ПДАУ завітав Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані

 

У Полтавському державному аграрному університеті відбувся показ документальної стрічки «Український Ліван», автор якої — Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ, режисер — Станіслав Литвинов, оператор-постановник — Михайло Шелест. 
 
Відкрили урочистий захід проректорка з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку Тамара Шаравара та проректор з науково-педагогічної, наукової роботи Олег Горб. На презентацію завітали й творці фільму Ігор Осташ і Станіслав Литвинов, які зазначили, що дуже люблять Полтаву, яку вважають серцем України. Михайло Шелест не зміг бути присутнім, оскільки героїчно бореться з ворогами на передовій, перебуваючи в лавах ЗСУ. До речі, Ліван — перша країна арабського світу, яка засудила повномасштабне вторгнення росії в Україну, про що також зазначили поважні гості.
 
Учасники заходу вшанували пам'ять відомого ліванського письменника і критика Михайла Нуайме, випускника Полтавської духовної семінарії, на території якої  зараз і розташований ПДАУ. Видатний арабський письменник і критик здобував тут освіту впродовж 1906—1911 років. Він першим переклав "Заповіт" Тараса Шевченка  арабською мовою, та й взагалі увійшов у п'ятірку найкращих літераторів арабського світу. З 2011 року видатного випускника було вшановано  пам'ятником, що встановлений на території ПДАУ, до якого поважні гості поклали квіти. До речі, Ігор Осташ зазначив, що у Бейруті 2017 року зведено двометровий бронзовий пам'ятник Тарасу Григоровичу. Поруч із пам’ятником встановлено меморіальну стелу з висіченим на камені арабською мовою «Заповітом», переклад якого зробив Михайло Нуайме. Він став сотим пам'ятником Кобзарю за межами України та першим на Близькому Сході. 
 
Фільм "Український Ліван" — історія про тісні зв’язки між Україною та Ліваном, які тривають майже дві тисячі років. Це справжній фільм-феномен, стрічка-відкриття, потужний інструмент в інформаційному полі, особливо у сучасні неспокійні часи. Робота над ним тривала понад два роки. Фільм розкриває маловідомі сторінки життя багатьох видатних українців, долі яких пов'язані з Ліваном. Також у фільмі розповідається про паломництво на Святу Землю Миколи Гоголя, історію Святої Варвари та випускника Полтавської духовної семінарії Михайла Нуайме. 
 
Символічно, що кадри кінострічки вже стали історією та увічненням тих місць, які нині зруйновані. Саме у ній глядач зможе побачити, яким був Бейрут до вибуху 4 серпня 2020 року та українські міста до повномасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року. 
 
Надзвичайний і Повноважний Посол України в Лівані Ігор Осташ подарував кілька примірників книги «Український Ліван» із власним автографом народному музею та бібліотеці ПДАУ.
 
Справжньою родзинкою заходу став вірш Нуайме, який зачитала Дарина Шевченко в українському перекладі Олекси Новицького.