Digital brand науковця та інструменти відкритої науки

За результатами участі в ІІI Зимовій школі «Бренд науковця та цифровізація освіти» ГО «Інноваційний університет» начальниця науково-дослідного сектора Ілона ЯСНОЛОБ ініціювала проведення на базі Полтавського державного аграрного університету дослідження (опитування), спрямоване на визначення рівня ефективності використання інструментів відкритої науки та наукометричних баз для популяризації результатів наукових досліджень. У запропонованому анкетуванні взяли участь понад сто учасників, що становить близько 37 % науково-педагогічного складу ПДАУ.
За результатами дослідження було визначено рівень обізнаності науково-педагогічних працівників стосовно важливості формування особистого бренду науковця за допомогою цифрових інструментів і розроблено програму науково-практичного семінару «Digital brand науковця та інструменти відкритої науки».
Програма семінару орієнтована на підвищення кваліфікації науково-педагогічних працівників і молодих учених ПДАУ та вдосконалення інформаційної грамотності й підвищення рівня популяризації їхніх наукових досліджень на вітчизняному та міжнародному рівнях. Завданнями програми науково-практичного семінару є: розвиток професійних компетенцій щодо застосування цифрових технологій при формуванні digital brand науковця; формування вмінь ефективно застосовувати інструменти відкритої науки та наукометричні бази для популяризації результатів наукових здобутків.
Програма науково-практичного семінару на тему «Digital brand науковця та інструменти відкритої науки» складається із 6 тематичних напрямів (з деталізацією по блоках: основні та розширені можливості, залежно від рівня користувачів):
Тема 1. Google Scholar або Google Академія: Digital (цифрові) інструменти та можливості Google.
Тема 2. ORCID ID – цифровий ідентифікатор науковця та інструменти інтеграції ORCID.
Тема 3. Scopus – пошукові та аналітичні можливості.
Тема 4. Платформа Web of Science.
Тема 5. Соціальні мережі науковців у формуванні Digital brand науковця.
Тема 6. Інструменти відкритої науки, електронні платформи та пошукові системи.
Запропонована програма семінару була апробована серед здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії.
На занятті було поєднано засвоєння теоретичного матеріалу, практичне застосування отриманих знань (при формуванні / редагуванні авторських профілів і використанні наукометричних баз даних) та індивідуальні консультації.
Здобувачі вищої освіти ступеня доктора філософії отримали сертифікати про участь.

Аудиторія: 

Діяльність: