ДЕЛЕГАЦІЯ У СКЛАДІ 24 НАУКОВЦІВ ПОЛТАВСЬКОГО ДЕРЖАВНОГО АГРАРНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ВЗЯЛА УЧАСТЬ У МІЖНАРОДНІЙ НАУКОВІЙ КОНФЕРЕНЦІЇ У ВЕЛИКІЙ БРИТАНІЇ

 

 

Міжнародна науково-педагогічна співпраця — неодмінна складова розвитку української освіти в умовах стрімкої глобалізації. Професорсько-викладацький склад Полтавського державного аграрного університету активно налагоджує діалог з провідними європейськими ЗВО, не тільки переймаючи закордонний досвід, а й популяризуючи вітчизняну науку на світовому рівні.

У рамках співпраці з Університетом Лестера (Велика Британія) команда науковців Полтавського державного аграрного університету взяла участь у роботі Міжнародної конференції «Індустрія 4.0 для ланцюгів постачання агропродовольчої продукції: вирішення соціально-економічних та екологічних викликів в Україні», що проходить у Лестері 24-25 липня 2023 року. Координатором спільного міжнародного проєкту ПДАУ та Університету Лестера «Traceability in food supply chains for improved global and national competitiveness» є професор кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Юлія Самойлик.

ПДАУ на конференції представили проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку, професор Тамара Шаравара, декан інженерно-технологічного факультету, доцент Олександра Біловод, декан факультету обліку та фінансів, професор Людмила Дорогань-Писаренко, директор Навчально-наукового інституту економіки, управління, права та інформаційних технологій, доцент Алла Світлична, декан факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва, професор Анатолій Шостя, професор кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Юлія Самойлик,  доцент кафедри підприємництва і права Наталія Дем’яненко, доцент кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Ольга Дивнич, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Ольга Дорошенко, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Яна Дроботя, доцент кафедри обліку і оподаткування Тетяна Дугар, доцент кафедри фінансів, банківської справи та страхування Олена Єгорова, старший викладач кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Ірина Жорник, завідувач кафедри обліку і оподаткування, доцент Наталія Канцедал, професор кафедри інформаційних систем та технологій Олена Копішинська, доцент кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Олена Красота, доцент кафедри менеджменту ім. І.А. Маркіної Ірина Потапюк, професор кафедри фінансів, банківської справи та страхування Алла Рудич, професор кафедри підприємництва і права Олена Таран-Лала, заступниця директорки, експертка з регіонального розвитку Агенції регіонального розвитку Полтавської області «Офіс євроінтеграції» Світлана Туль, завідувач кафедри біології продуктивності тварин імені академіка О. В. Квасницького, старший науковий співробітник Світлана Усенко, доцент кафедри обліку і оподаткування Людмила Чіп, доцент кафедри підприємництва і права Ілона Яснолоб, аспірант кафедри економіки та міжнародних економічних відносин Роман Горобець.

 

 

 

  

 

Подія зібрала провідних науковців світу, чиї дослідження стосуються продовольчої безпеки. Сучасна кліматична ситуація, особливо підвищена температура повітря у Європі та виродження ґрунтів привернули увагу провідних європейських науковців до цієї проблематики. У своїх доповідях спікери, серед інших тем, наголосили на пріоритетності України з погляду кліматичних факторів, зауважили про вплив російської агресії на ланцюги постачання продукції харчування у світі.

Подібні конференції — важливий досвід та безпрецедентна можливість долучитися до світового наукового дискурсу та прослухати вкрай актуальні презентації з питань, які турбують увесь цивілізований світ. Вони знайшли відображення у наступних доповідях:

  • "Прогрес у технологіях Індустрії 4.0 для ланцюгів постачання агропродовольчої продукції" (д-р Елліот Вуллі, Університет Лафборо).
  • "Стійкість у складні часи в ланцюгах поставок харчових продуктів" (Професор Луїза Меннінг, Університет Лінкольна).
  • "Оцінка проблем із запровадженням технології блокчейн у ланцюзі постачання агропродовольчої продукції" (Доктор Неха Гупта, Університет Аміті)
  • "Інтелектуальна оцінка багаторазової пластикової харчової упаковки для циклічного ланцюга поставок" (Доктор Маріам Кайзер, Університет Лафборо)

 

 

  • "Революція безпеки харчових продуктів у ланцюгах постачання агропродовольчої продукції: вплив автономних мобільних роботів на перевірки" (Абхай Гровер, Університет Меріленда)

 

 

  • "Простежуваність у ланцюгах постачання агропродовольчої продукції для стійкості та екологічності" (доктор Сандіп Джагтап, Університет Лунда)
  • "Розробка порядку денного для міждисциплінарних досліджень у сфері харчових ризиків і сталого розвитку" (професор Самір Дані, Кільський університет)

·        "Бачення продовольчої системи, 2045 рік н.е. - переналаштувати, переосмислити, переробити" (професор Уейн Мартіндейл, Університет Лінкольна)

 

   

 

·        "Структура для оцінки довіри до використання технології блокчейн для ланцюгів постачання агропродовольчої продукції" (Доктор Раджив Агравал, Малавійський національний технологічний інститут Джайпур)

·        "Аналіз бар'єрів на шляху впровадження Індустрії 4.0 для покращення відстеження в ланцюзі постачання агропродовольчої продукції" (доктор Бішал Дей Саркар, Symbiosis Institute of Operations Management)

·        "Стійкі ланцюги постачання продовольства в умовах російсько-української війни: використання потужності Інтернету речей" (доктор Гільєрмо Гарсіа-Гарсія, Інститут досліджень і навчання сільського господарства та рибальства)

·        "Система ландшафтних рішень за допомогою інструментів просторового моделювання для підвищення стійкості та продовольчої безпеки" (доктор Мухаммад Навід Аршад, Аберіствітський університет)

·        "Подолання несправедливості в ланцюгах постачання свіжих фруктів у Великій Британії" (Аденіке А. Морадейо, Лестерський університет)

·        "Сільське господарство через Індустрію 4.0: Управління, виклики та можливості у ворожому середовищі: приклад Іраку" (доктор Санар Мух'яддін, Університет Рексама Гліндора)

·        "Трансформація управління запасами упаковки в харчовій промисловості: розкриття потенціалу Індустрії 4.0 для стійкості" (Неха Джадхав, Кренфілдський університет)

·        "Розвиток стійкості та подолання викликів у часи війни: роль Lean 4.0 у ланцюгах постачання сільськогосподарської продукції" (Мішель Грейс Тетте, Кренфілдський університет)

Захід відбувся в дружній атмосфері. Особливо приємним було відчуття підтримки України з боку світової наукової спільноти. Окремі доповідачі навіть дібрали відповідний лук до національних кольорів нашої держави. Всі спікери відзначили вагому роль України у виробництві продуктів харчування в глобальному вимірі.

 

    

Нагадаємо, що Університет Лестера — науковий та освітній центр Великої Британії, який здобув світову славу винаходом генетичної дактилоскопії. У 2019 році він увійшов у ТОП-100 найінноваційніших університетів Європи за версією Reuters. З 2023 році розпочато тісну співпрацю між ПДАУ та Університетом Лестера в рамках реалізації міжнародного проєкту “Простежуваність у ланцюгах постачання харчових продуктів для підвищення глобальної та національної конкурентоспроможності”, який передбачає спільну участь і проведення конференцій, круглих столів, лекцій та академічної мобільності.