Делегація Полтавського державного аграрного університету з робочим візитом відвідала Польщу

 

Упродовж 3–6 квітня представники Полтавського державного аграрного університету провели низку зустрічей із польськими колегами з метою налагодження співпраці. З робочим візитом до цієї країни  прибули ректор професор Валентина Аранчій, проректор з науково-педагогічної, наукової роботи доцент Олег Горб, проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку професор Тамара Шаравара, професор кафедри гуманітарних і соціальних дисциплін Анастасія Некряч і начальниця відділу міжнародних зв'язків Університету Тетяна Капіталова.

Поїздка відбулася у рамках проєкту Еразмус+ напряму Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» за № 101085535.

3–4 квітня делегація перебувала у м. Ополе, де зустрілась із керівництвом двох місцевих ЗВО, а саме Опольського університету і Вищої школи управління та адміністрування, з якими були укладені договори про співпрацю, зокрема про можливість навчання наших студентів за програмою подвійних дипломів.
 
5 квітня ректор ПДАУ професор Валентина Аранчій під час візиту до Варшавського університету природничих наук підписала меморандум, у рамках якого університети розпочнуть наукову співпрацю, зокрема шляхом реалізації спільних науково-дослідних та освітніх проєктів, публікації спільних наукових статей, а також здійснення академічного обміну науковцями та студентами.

Цього ж дня ще одним партнером ПДАУ став Краківський сільськогосподарський університет імені Гуго Коллонтая. Враховуючи активну роботу знаного в Україні Навчально-виробничого підрозділу із селекції та насінництва ПДАУ, який працює над розробленням нових методів оптимізації селекційного процесу, а також реалізацію багатьох схожих за змістом освітніх програм різних рівнів, було вирішено поглибити співпрацю між університетами.

До речі, в іншому ЗВО Кракова — Ягеллонському університеті — налагоджено співпрацю з доктором історичних наук, професором кафедри теорії історії Ольгою Морозовою, яка прорецензувала лекційні курси в рамках проєкту Еразмус+, зокрема "Регіональне співробітництво" та "Політичний імідж органів місцевого самоврядування".

 

6 квітня проректор з науково-педагогічної роботи і перспективного розвитку професор Тамара Шаравара здійснила окрему робочу поїздку в м. Катовіце до Вищої школи управління охороною праці, де зустрілася з її керівництвом. У рамках  чинної угоди сторони обговорили нові можливості навчання українських студентів за програмою подвійних дипломів, навчальних практик і активну наукову співпрацю за освітніми програмами Філологія (переклад), Публічне управління та адміністрування, Право, Менеджмент тощо.

Загалом делегація ПДАУ відвідала 6 польських закладів вищої освіти, з чотирма з яких було укладено нові договори про співпрацю, обговорено нові можливості в рамках уже чинного договору з Вищою школою управління охороною праці та  досягнуто важливі домовленості про співпрацю з Ягеллонським університетом. Тож, підсумовуючи візит представників ПДАУ до польських колег, можна впевнено говорити про змістовний і конструктивний діалог із перспективою активної міжнародної співпраці між ПДАУ та польськими університетами.

 

У рамках робочої поїздки було досягнуто і головної мети проєкту Еразмус+ за напрямом Жана Моне «Участь громадян та соціальний діалог як ключові фактори в розбудові сталих територіальних громад: успішні практики ЄС для України» — за сприяння Полтавського державного аграрного університету між головою сільської ради (солтисом) с. Гробнікі Павлом Бучеком і головою Нехворощанської територіальної громади Полтавської області Віктором Дубовичем було укладено угоду про співпрацю. Також делегація від ПДАУ та Нехворощанської ТГ зустрілася в ратуші з бургомістром м. Ґлубчице Адамом Крупою. Полтавська делегація обговорила з польськими колегами особливості функціонування громад в Україні та Польщі, спільні та принципово відмінні риси діяльності органів місцевого самоврядування, а також напрями співпраці на майбутнє.