29 квітня 2014 року у Полтавській державній аграрній академії відбулася науково-практична конференція «Карлівський район – піонер модернізації сільськогосподарського виробництва на Полтавщині: історія і сучасність»...

29 квітня 2014 року у Полтавській державній аграрній академії відбулася науково-практична конференція «Карлівський район – піонер модернізації сільськогосподарського виробництва на Полтавщині: історія і сучасність», організаторами якої були Громадська рада при Полтавській обласній раді, Карлівська міська рада та Полтавська державна аграрна академія.

Присвячена конференція питанням скасування кріпосного права на Карлівщині.

З вітальним словом до учасників конференції звернувся проректор з науково-педагогічної, наукової роботи академії, кандидат сільськогосподарських наук Микола Опара.

На пленарному засіданні з доповідями виступили:

  • Микола Якименко – доктор історичних наук, професор кафедри філософії, історії та педагогіки Полтавської державної аграрної академії «Організація сільськогосподарського виробництва у Карлівській економії Мекленбург-Стрелицьких після скасування у 1857 році кріпосного права»

  • Олена Дроздова – кандидат історичних наук, доцент, докторант ВНЗ Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі» з доповіддю: «Роль освітніх осередків Полтавщини у пропаганді передових сільськогосподарських знань (кінець ХІХ – початок ХХ століття)»

  • Руслана Мирна – асистент Полтавського юридичного інституту Національного університету «Юридична академія України ім. Ярослава Мудрого» з доповіддю «Правовий статус найманих працівників Карлівського та інших поміщицьких маєтків Полтавщини на рубежі ХІХ – ХХ століть»

  • Тамара Шаравара – доктор історичних наук, професор кафедри іноземних мов та українознавства Полтавської державної аграрної академії з доповіддю на тему: «Т.Г. Шевченко і кріпосне право»

  • Микола Безотосний – кандидат історичних наук, доцент кафедри філософії, історії та педагогіки Полтавської державної аграрної академії. З доповіддю на тему: «Т.Г. Шевченко – наш пророк і духовний геній».

В обговоренні взяв участь Володимир Степанюк, голова Полтавського громадського Шевченківського комітету.

Після пленарного засідання учасники конференції відбули до м. Карлівки, де ознайомилися з експозицією історико-краєзнавчого музею. Директор музею Ірина Федорченко розповіла про історію Карлівщини від сивої давнини до сьогодення.

Карлівський міський голова, кандидат економічних наук Володимир Слєпцов розповів, що згідно архівних документів 21 травня 1859 року, було скасовано кріпосне право на Карлівщині, тобто нинішнього року виповнюється 155 років цієї історичної дати, пам’ятної не лише для Полтавщини, а і України в цілому.

Відбувся цікавий обмін думками щодо цієї вікопомної події.

Учасники круглого столу прийняли резолюцію, якою передбачено:

  • оголосити конкурс на кращий пам’ятний знак, присвячений 155-річчю скасування кріпосного права на Карлівщині;
  • ввійти з пропозицією до обласної ради про виділення коштів на виготовлення і встановлення пам’ятного знаку;
  • назвати один із скверів міста Карлівка в честь скасування кріпосного права;
  • видати типографським способом матеріали науково-практичної конференції.