Практичні навички в дії: лабораторне заняття студентів на виробничій базі будівельного підприємства

У рамках реалізації договору про співпрацю Полтавського державного аграрного університету з ТОВ «Будівельна компанія "Комбінат виробничих підприємств"» 15 травня 2024 року представники кафедри будівництва та професійної освіти інженерно-технологічного факультету провели виїзне лабораторне заняття з дисципліни «Будівельне матеріалознавство» для студентів 1-го курсу, що навчаються за освітньо-професійної програмою «Сільськогосподарське будівництво».

Метою виїзної лабораторної роботи було:

  • проведення заняття у лабораторії підприємства з контролю якості бетону на місці його виробництва;
  • ознайомлення студентів з процесом виробництва будівельних виробів на практиці та основними його етапами.

На виїзному занятті студенти на власні очі побачили специфіку роботи лабораторії, наявне на підприємстві обладнання і вимірювальну техніку, відібрали зразки бетону і провели в лабораторії їх випробування. На основі проведених вимірювань і тестувань вони мали змогу зробити висновок про відповідність продукції встановленим нормам якості.

Наприкінці заняття студентам провели екскурсію, під час якої вони оглянули виробничі потужності підприємства, обладнання та технологічний процес виготовлення паль, фундаментних блоків і залізобетонних кілець, а також ознайомилися з інноваційною тепловою обробкою залізобетонних виробів, при якій за 6 годин бетон набуває 70–80 % міцності від проєктної, завдяки чому вдається швидко відправляти вироби на будівництво, уникаючи їх зберігання на складах. Проведений аналіз технологій виробництва свідчить про високий рівень автоматизації та дотримання стандартів на підприємстві. Здобувачі вищої освіти також мали змогу поставити запитання інженерам і фахівцям різних технологій виробництва будівельних виробів.

Побувавши на виробничій базі будівельного підприємства, студенти набули цінний практичний досвід, який допоможе їм ліпше зрозуміти теоретичні аспекти. Вони також змогли побачити, як теорія використовується на практиці.